2016-01-14

Ko iesākt ar tviteri

Jūs zinājāt, ka vārds “tviteris” latviešu valodā ir apstiprināts un to legāli var lietot it visur, kur tik nepieciešams? Neticat? Bet tā tiešām ir. Terminologi te pārāk gari nedomāja. Un līdz ar tādiem vārdiem kā blenderis, printeris un skeneris deva zaļo gaismu arī tvitera ienākšanai latviešu valodā. Jā, ar mazo burtu un lokāmu galotni.

Līdz ar to — ja kaut kur vajag smalki un literāri pareizi izteikties, nav jāmokās ap kantaino mikroblogošanas vietni Twitter, sociālo tīklu Twitter vai ko tik vēl ne. Pavisam legāli drīkst sacīt tviteris. Un teorētiski visiem to vajadzētu saprast pareizi.

Var jautāt — kāpēc gan vietnes nosaukums tiek padarīts par sugasvārdu? Oficiālo atbildi, kāpēc terminologi tā lēma, es nezinu, bet varu piedāvāt savu redzējumu. Latviešu valodā vārdam “tviteris” nav pilnīgi nevienas citas nozīmes, izņemot vienu vienīgo jau zināmo. Otra lieta — arī pats pakalpojums tāds ir viens vienīgais un unikāls, līdz ar to arī tur nekādi pārpratumi nevar rasties. Angļu valodā vārdam “twitter” var piemeklēt vēl kaut kādas ar čivināšanu un putniem saistītas nozīmes, taču latviešu valodā nekā tāda nav. Un šī ir valodas lietotājiem ļoti draudzīga pieeja — lokāms vārds, viena nozīme, nav jāsvīst par lielo burtu. Priecājieties!

Te gan terminologi vēl nav paspējuši kārtību ieviest. Latviešu valodas aģentūra 2011. gadā savās atbildēs uz jautājumiem skaidri pauž, ka Twitter būtu lietojams kā sugasvārds tviteris, viena ziņa — tvīts, rakstīt šādas ziņas — tvītot, tvītu rakstītājs — tvītotājs, sazināšanās tviterī — tvītošana. Taču turpat ir sniegta atsauce uz Akadēmisko terminu datubāzi AkadTerm, kur angļu vārdam Twitter tiek atrasts tikai viens termins — Twitter short messageTwitter sīkziņa. Kretīni. Toties, tajā pašā AkadTerm meklējot citus vārdus — tweet, tweeting —, tiek atrasti arī iepriekš minētie termini, tā ka viss ir oficiāli un nepieciešamības gadījumā var droši atsaukties uz AkadTerm, kur šie termini ir atrodami. Izņemot pašu tviteri. Tāda termina tur pagaidām nav.

Te ir visa tvitera pasaules vārdnīciņa vienā tabulā. Nokopēju no Diena.lv,  jo autoritatīvāku avotu nevarēju atrast. Vēl šī pati tabula ir atrodama Pods.lv. Šos terminus ir apstiprinājusi Latvijas Zinātņu akadēmijas Terminoloģijas komisijas Informācijas tehnoloģijas, telekomunikācijas un elektronikas apakškomisija, tā ka, atsaucoties uz klasiķi, “dokumenti vsje v porjadke!”.

Ja kāds vēlas skatīt pavisam legālu un uzticamu avotu, tad iesaku šo lielisko terminoloģijas komisijas protokolu no Letonikas apcirkņiem, ko man laipni piespēlēja kāds labvēlis pēc šī ieraksta publicēšanas.



Angļu Latviešu Paskaidrojums
Twitter tviteris kompānijas “Twitter” saziņas pakalpojums internetā
rakstāms ar mazo burtu līdzīgi kā televīzija, telefons, internets; izrunā [tvitteris].
tweet (n.) tvīts viens tvitera ieraksts (ziņa, paziņojums)
tweet (v.) tvītot rakstīt tvītus
tweeting tvītošana tvītu rakstīšana, sazināšanās ar tvitera palīdzību
tweeter tvītotājs tvītu rakstītājs
tweetup
(no Twitter +meetup)
tvikšanās
(no tviteris+
tikšanās)
ar tvitera palīdzību organizēts pasākums (piem., interešu grupu tikšanās, preses konference, jaunu produktu demonstrācija)
retweet (n.) retvīts, pārtvītojums pārpublicēts tvīts
retweet (v.) retvītot, pārtvītot pārpublicēt tvītu
Twitterverse
(no Twitter +Universe)
tviterverss
(no tviteris+
Universs)
tvitera informācijas un saziņas telpa, tvitera lietotāju komūna
izrunā [tvittervers]
twittosphere,
twitosphere
tvitosfēra tvitera informācijas un saziņas telpa, tvitera lietotāju komūna
izrunā [tvittosfēra]
follower sekotājs tvitera lietotājs, kurš pieteicies lasīt cita konkrēta lietotāja tvītus (sekot tā tvītiem)
follow (v.) sekot regulāri lasīt cita konkrēta lietotāja tvītus (sekot tā tvītiem)
reply (n.) atbilde tvitera lietotāja atbilde citam konkrētam lietotājam
twammer
(no Twitter +spammer)
tvameris tvitera lietotājs, kas to izmanto nevēlamas (parasti komerciāla rakstura) informācijas izplatīšanai

5 komentāri:

  1. Skaidrojums labs. Par "kretīniem" nākas piekrist, ka diemžēl AkadTerm neturas uz viļņa.

    AtbildētDzēst
  2. Sveika!
    Par Twitter latviskošanu savulaik LTK ITTE terminoloģijas apakškomisijā bija sīvas diskusijas. Beigu beigās tomēr latviskoto nosaukumu, kā arī visus iespējamos atvasinājumus nepieņēma. Vēlējos piebilst arī, ka terminu datu bāze AkadTerm nav oficiāla iestāde vai organizācija, kas kaut ko lemj, bet tikai terminu datu bāze, kurā ir apkopoti termini no dažādiem avotiem, tostarp no Microsoft terminu datu bāzes, dažādām vārdnīcām, ES terminu datu bāzes (IATE - http://iate.europa.eu/SearchByQueryLoad.do;jsessionid=F6CX6ySBKTxahBW6Ar15MC2pm4IqqWsxOZLEgzqsGYbWd7WduxTw!321405001?method=load), kas nereti nav pareizi un nav atbalstāmi, un, protams, LTK apakškomisijās un kopējā komisijā apstiprinātie termini. Tāpēc pat meklējot terminus AkadTermā, ir jāpievērš uzmanība avotam, lai saprastu, cik tas ir vērā ņemams.

    AtbildētDzēst
    Atbildes
    1. Kur ir kāds avots vai sēdes protokols, kas atsauc pieņemtos terminus? Jo ir protokols 339, kurā norādīti pieņemtie termini, savukārt protokolu, kurā būtu rakstīts, ka šie termini ir atcelti, neatrodu.

      Dzēst
  3. Tiešām interesanti bija uzzināt, nekad nebiju aizdomājusies par tādu lietu.

    AtbildētDzēst