2012-10-25

Divu prievārdu gadījumi

Reizēm dzīve, kas jau tā ir piņķerīga padarīšana, ņem un piedāvā izvēli, piemēram - ejot uz kādu pasākumu, var ņemt vai neņemt vīru līdzi. Izvēle ir laba lieta, tikai kā to labāk pierakstīt ielūgumā - "ierasties ar vai bez vīra"? Kaut kā šķībi izklausās, jo nevar saprast, ko ar ko tur vajadzētu saskaņot.

Te talkā nāk Skujiņas kundze, kas maigā balsī melns uz balta 84. lpp. pakrata pirkstu un pamāca, ka nevar rakstīt blakus divus prievārdus, ja katrs no tiem prasa citu locījumu (ierasties ar vīru vai bez vīra). Lai izvairītos no pārmērīgas atkārtošanās, var izteikties šādi: ierasties ar vīru vai bez tā. Izņēmums varētu būt daudzskaitlis, jo tur formas ir vienādas - ierasties ar vai bez bērniem. Kaut gan - varbūt labāk no tādām konstrukcijām atradināties pavisam, lai vēlāk nav jādomā - kā tur kas lokās.

Piemēri: Mudīte gribēja iet uz naktsklubu un nu domāja - iet ar vīru vai bez tā. Par to, iet ar vai bez bērniem, jautājumi neradās.

Nevajadzētu blakus lietot arī citus prievārdus, piemēram, ar no - Juris mēģināja nosist mušu ar no plaukta paņemtu avīzi, labāk būtu - Juris mēģināja nosist mušu ar avīzi, kas paņemta no plaukta.


Vienīgais gadījums, kad prievārdu lietošana blakus nav noziegums pret gramatiku, ir tajās reizēs, kad prievārdi piesaista vārdus vienā locījumā, piemēram, pirms un pēc - abi piesaista lietvārdu ģenitīvā, tāpēc tos var lietot blakus, piemēram, Mudīte apsolīja Jurim desmitos vakarā atļaut palūrēt pa savu logu, pirms un pēc norunātā laika aizkari būs ciet.

6 komentāri:

  1. Vai šajā teikumā nav jābūt "[..] jautājumu nerādās"?
    Piemēri: Mudīte gribēja iet uz naktsklubu un nu domāja - iet ar vīru vai bez tā. Par to, iet ar vai bez bērniem, jautājumi neradās.

    AtbildētDzēst
    Atbildes
    1. "Neradās" ir no vārda "rasties", nevis "rādīties".

      Dzēst
  2. Šādā gadījumā labāk izmantot stila paņēmienu, kas plaši tiek izmantots juridiskajos tekstos: "drīkst ierasties ar vīru", "brīv ierasties ar vīru", "var ierasties ar vīru", "atļauts ierasties ar vīru". Proti, tās ir tiesības, bet ne pienākums.

    Prievārdi latviešu valodā savā starpā nav salīdzināmi, plaši izplatītais "par un/vai pret" ir rusicisms. Salīdzināt savā starpā var lokāmu vārdšķiru vārdus un darbības vārdus.
    Paturot prātā šo principu, vienkārši pārveidojams komentārā rakstītais teikums "Mudīte gribēja iet uz naktsklubu un nu domāja - iet ar vīru vai bez tā" - "Mudīte gribēja iet uz naktsklubu un nu domāja, vai vīru ņemt līdzi vai neņemt." Reizēm pēdējais "vai neņemt" ir lieks.

    Uzskatu par stila kļūdu teikuma pārslogošanu ar darbības vārdiem nenoteiksmē. Teikumu "Mudīte apsolīja Jurim desmitos vakarā atļaut palūrēt pa savu logu" ieteicams pārveidot: "Mudīte atļāvusi Jurim desmitos vakarā [netraucēti] palūrēt pa savu logu".

    AtbildētDzēst