2011-06-20

Mūžīgā "lūdzu pateikt, kur te, lūdzu, jāliek komats" problēma

Jau simts gadus taisos un nesataisos ierakstīt šeit kaut ko svaigu un tautas izglītošanai svarīgu. Lai to labotu — pavisam īsi par pavisam senu problēmu — “lūdzu” un komatiem.

Es arī ilgi lauzīju galvu, līdz pareizā atbilde atradās un tur iecementējās. Jācer, uz palikšanu.

Tātad, jāpatur prātā, ka lūdzu var būt gan izsauksmes vārds, gan darbības vārds. Ja tas ir izsauksmes vārds, tad tas ir jāatdala ar komatu, ja tas ir darbības vārds, tad komatu nevajag.

Kā zināt, kad ir kas? Visai vienkārši — darbības vārds saistās ar darbības vārdu nenoteiksmē vai lietvārdu akuzatīvā, teikumā pildot gramatiskā centra izteicēja funkciju (teikuma priekšmets — pirmās personas vietniekvārds “es”, kas var nebūt minēts). Piemēram, [es] lūdzu dot man ēst; lūdzu palīdzību; lūdzu pārlasīt pielikumā pievienotās anekdotes; lūdzu ēdienu; lūdzu izklaidi; lūdzu Dievu.

Izsauksmes vārds lūdzu ir attiecīgi visos citos gadījumos, piemēram, lūdzu, apēdiet saldējumu; lūdzu, iznes miskasti; lūdzu, izslēdz gaismu; aizdod naudu, lūdzu.

Vēl lielākai uzskatāmībai — dažas konstrukcijas, kas atšķiras ar darbības vārdu formām un komatiem, piemēram, lūdzu saklāt gultu = lūdzu, saklāj gultu; lūdzu paglaudīt kaķīti = lūdzu, paglaudiet kaķīti; lūdzu padot aliņu = lūdzu, padodiet aliņu. Un tā bez sava gala.

Vairāk informācijas zinātniskā valodā — Skujiņas grāmatas 61. lpp. (to, kas tā par Skujiņas grāmatu, var noskaidrot šī emuāra lapā, kas veltīta avotiem), kā arī šeit.

19 comments:

  1. Es šito atceros pēc citas metodes. Iespraužu domāto darītāju un skatos, vai sanāk vienkāršs vai salikts teikums: [es] lūdzu, [jūs] iznesiet miskasti / [es] lūdzu iznest miskasti!

    AtbildētDzēst
    Atbildes
    1. hmmm, man nedarbojas ar darītāju, vajag tiešām skatīt darbības vārda nenoteiksmi vai vēlējuma izteiksmi
      [es] lūdzu [jūs], iznesiet miskasti
      [es] lūdzu [jūs] iznest miskasti
      es lūdzu kādu iznest miskasti
      es lūdzu, iznesiet kāds miskasti

      Dzēst
  2. arī laba pieeja! galvenais, ka darbojas! :)

    AtbildētDzēst
  3. Nevaru izdomāt, vai "lūdzu" ir jāliek komatos šajā teikumā:
    "Vai Jūs man lūdzu varētu pateikt, kur var atrast..?"
    Vai varat palīdzēt?

    AtbildētDzēst
    Atbildes
    1. Jāliek komatos. "Vai Jūs man, lūdzu, varētu pateikt, kur var atrast..?"

      Salīdzinājumam - komatos nebūtu jāliek, ja teikums izskatītos šādi: "Lūdzu jūs man pateikt, kur var atrast ..?"

      Dzēst
  4. Par "Vienu kafiju, lūdzu!" saņēmu aizrādījumu, ka šai gadījumā "lūdzu" esot jālieto teikuma sākumā. Bet, ja gribu lietot "Lūdzu" sākumā - "Lūdzu vienu kafiju!" vai "Lūdzu, vienu kafiju!"?

    Pēkšņi skatos kā stulba un nesaprotu...

    AtbildētDzēst
    Atbildes
    1. Nē, nav tādas valodas normas, kas noteiktu, ka "lūdzu" drīkst atrasties tikai teikuma sākumā. Nemaz ar ne. Ja tomēr liek sākumā, tad jāskatās uz darbības vārdu. Tā kā minētajā piemērā tāda nemaz nav, tad interpretēt var abējādi un abos gadījumos būs pareizi - gan ar komatu, gan bez.

      Dzēst
    2. Bet ja es saku (un domās rakstu), Lūdzu, dodiet man vienu kafiju - tur tas komats kaut kā automātiski ieliekas! Vai dodiet šai gadījumā ir tas darbības vārds, uz kuru bija jāskatās? Dodiet lūdzu vienu kafiju? Dodiet, lūdzu, vienu kafiju?

      Dzēst
    3. Tātad, var mēģināt atcerēties šādi. "Lūdzu" + darbības vārds nenoteiksmē (ko darīt?) - komatu nevajag. "Lūdzu" + jebkāds cits darbības vārds - komatu vajag. "Lūdzu nosist (ko darīt?) odu. Lūdzu, nositiet odu!" Minētajā piemērā: "Dodiet, lūdzu, vienu kafiju."

      Dzēst
  5. http://tatoeba.org/eng/sentences/show/1066815 Un tad es atradu šo...

    AtbildētDzēst
  6. Tikai gribēju pasmīdināt Vārdotāju! :) https://twitter.com/loreleja_/status/663469596993789952

    AtbildētDzēst
  7. A man gan sanāk. Tu esi boc boc boc

    AtbildētDzēst
  8. Man bisķkčīt nesanāk joa te nau vieagli saprotamīga rokrakstnīgā rokrakste

    AtbildētDzēst