2011-02-25

Valodas kopšana III

Pārmērīgs brīvā laika daudzums agri vai vēlu noved pie tā, ka sakārojas darīt kaut ko lietderīgu. Tad nu ķēros pie ieteikumiem valodas kopšanā.

1. Sekojoši un šādi
Sekojošs ir tāds, kas seko kādam, iet kādam pa pēdām. Tas ir tā — ja puisis sludinājumā raksta, ka vēlas sekojošu meiteni, tas nozīmē, ka viņš vēlas kādu, kas viņam sekotu līdzi pa pēdām. Ja ir lietu vai prasību uzskaitījums, tad ieteicams būtu izlīdzēties ar vārdu šādi. Piemēram, vakar Jurim veļasmašīnā pazuda šādas zeķes: viena kaprona, viena strīpainā un divas rozā ar sirsniņām.
Tāpat teksta sakārtošanas labad var arī izvairīties no šādas konstrukcijas un veidot teikumu citādi, piemēram, Jurim plauktā stāv dažādas tukšās pudeles — alus, vīna un vermuta. Eleganti un vienkārši.

2. Pulksten un pulkstenis
Te ir gaužām vienkārši — pulksten ir nelokāms apstākļa vārds, ko lieto, runājot par laiku, piemēram, pulksten sešos no rīta Jurim sākās rīta nelabums.
Savukārt pulkstenis ir ierīce laika mērīšanai. Piemēram, Jurim dunēja galva, jo pulkstenis uz virtuves galda tikšķēja ļoti skaļi.
Tātad: Juris pulksten pusseptiņos bija gatavs pats sevi ar tikšķošo pulksteni nosist, jo troksnis bija neizturams.

3. -isks un ģenitīvs
Stāsts ir par piemēriem no sērijas metāla olas un metāliskas olas (piemērs saistībā ar Lieldienu neizbēgamo tuvošanos). Tātad, ja priekšmets ir no kaut kā izgatavots, tad latviešu valodā lieto ģenitīvu. Tātad — metāla olas — olas no metāla. Ja saka metāliskas olas, tad tās ir tādas olas, kurām piemīt atsevišķas metāla īpašības. Kļūdains lietojums būtu tad, ja par olām, kas izgatavotas no metāla, sacītu metāliskas olas. Te der salīdzinājums ar citiem materiāliem — nevar taču pateikt kociskas olas.
Tātad — ja kaut kas no kaut kā ir taisīts, tad ir ģenitīvs, ja kaut kam piemīt kaut kādas īpašības, tad jālieto -isks.
Piemēram, Jurim bija metālisks acu skatiens, kad viņš lūkojās savā metāla krūzē.

4. Humāns un humanitārs
Humanitārs ir tāds, kas saistīts ar humanitārajām zinātnēm, kaut vai humanitārā fakultāte, bet humāns ir “cilvēcīgs”. piemēram, Juris dauzīja galvu pret sienu un domāja par savu humanitāro izglītību — ko gan tā deva, ja vienīgais, ko viņam grūtajā rītā vajadzēja, bija humānā palīdzība. 
Bet, runājot par humāno palīdzību, Kušķis iesaka lietot latviskāku vārdu labdarība, tas ir — labdarības sūtījumi.


5. Dēļ un rezultātā
No šī pāra rezultāts ir sliktais zēns. Pareizi būtu lietot dēļ tur, kur jūs nupat gribējāt iespraucināt rezultātu. Nepareizas konstrukcijas piemērs: vakardienas izdzertā nefiltrētā ūdens rezultātā Jurim šorīt bija slikti. Pareiza konstrukcija: vakardienas izdzertā nefiltrētā ūdens dēļ Jurim šorīt bija slikti. Vēl viens piemērs. Slikti: negatīvās demogrāfiskās situācijas rezultātā nebija neviena, kas Jurim no rīta padotu ūdens glāzi un nopirktu sausiņus; labi: negatīvās demogrāfiskās situācijas dēļ nebija neviena, kas Jurim no rīta padotu glāzi ūdens un nopirktu sausiņus. (Piekrītu nodomātajam — kas gan tur labs, bet — pat ja situācija ir nepatīkama (lai neteiktu — sūdīga), to vismaz var paust pareizā gramatiskā formā.)

Šī bija padomu kraviņa iz J. Kušķa un Dz. Paegles repertuāra. Gana autoritatīvi darboņi, lai viņos ieklausītos!

7 komentāri:

  1. Sveika!
    Šis nu ir kļuvis par vienu no maniem mīļākajiem blogiem!

    Gribēju gan pajautāt - ja iespējams, lūdzu uzraksti par vārdu pielietojums, pielietošana un pielietot gramatisko nepareizību. Nevaru izturēt, kad man apkārt esošie tā saka un raksta(!) svarīgos dokumentos, bet tā kā pamatojumu nezinu, strīdos vienmēr zaudēju.

    AtbildētDzēst
  2. patīkami dzirdēt :)

    lieku aiz auss. raudzīšu papētīt "pielietojumu" :)

    AtbildētDzēst
  3. Pirmais (cita anonīmā) komentārs vispār rullē... Sak, "pamatojumu nezinu, izskaidrot nevaru, bet TO, KĀ RUNĀ CITI, NEVARU IZTURĒT. Kaut arī nevaru to izskaidrot, bet zinu, ka CITI RUNĀ NEPAREIZI". :)

    Tas izraisa pārdomas.

    AtbildētDzēst
  4. protams, ja to tā pavērš, tad izklausās galīgi nenopietni, bet parasti cilvēki, kuriem ir šaubas par kāda vārda pareizību, to kaut kur ir dzirdējušu (skolā, no draugiem, plašsaziņas līdzekļos, vienalga), tas nav no gaisa izpīpēts. un tad ir vēlēšanās uzzināt pamatojumu, bet, ja pat avotu vairs nevar atcerēties, tad tikt pie pamatojuma ir pagrūti. un tā nu cilvēks paliek viens ar nepareizo vārdu - lietot nedrīkst, paskaidrot nevar. nav nemaz tik absurdi :)

    AtbildētDzēst
  5. Paldies, uzmundrinoši:) Ja par to pašu valodu, tad precizitātes labad esmu spiesta atzīmēt,ka 1.punkta 4. un 5.punkta 1.rindiņā ir ieviesušās drukas kļūdiņas ;)

    AtbildētDzēst
    Atbildes
    1. Apsveru iespēju kaut kur emuārā ievietot atrunu, ka jebkādas tehniskas neprecizitātes vai neuzmanības kļūdas neatceļ visa pārējā teksta pareizību un pārējais teksts jāuztver tā, it kā neuzmanības kļūdu nebūtu! :D

      Dzēst
  6. Bet ja ir vārdu uzskaitījums, kas seko pēc ievadteikuma, tad tas ir "sekojošs".

    AtbildētDzēst