2011-01-26

Savrupinājumi un iespraudumi

Pārlūkojot atslēgas vārdus, ar kādiem cilvēki ieklīduši manā emuārā (izņemot tos, kas te ieklīduši, īstus vārdotājus, burvestību pratējus un riebējus meklējot), secinu, ka sāpīgs jautājums ir savrupināmi un nesavrupināmi vārdi, ko likt komatos, ko labāk laist teikumā brīvā vaļā. Tad nu mēģināšu sevi izklaidēt, beidzot žmiegties ar zināšanām un raugot tās te sakārtot tādā veidā, lai būtu kur ielūkoties nepieciešamības gadījumā.

Pirmkārt — nav panacejas komatu likšanai, nav tā, ka, ieraugot noteiktu vārdu, 100% gadījumu būs skaidrs, ka tas jāliek vai nav jāliek komatos. Valoda ir sarežģīta lieta, tāpēc jāskatās arī uz blakus lietām teikumā, jo viss ir savā starpā saistīts.


Savrupinājumi — vārdu grupa, kas kaut ko precizē un paskaidro. Savrupinājumiem mēdz būt ievadītājvārdi. Un tur ir āķis — daļu no ievadītājvārdiem atdala ar komatiem no pārējiem paskaidrojošajiem vārdiem, daļu —  ne. Ja aptuveni pārzina galveno daļu, pārējo pēc loģikas un valodas izjūtas var piedomāt klāt.

Tātad —  vārdi, ko ar pieturzīmi atdala no paskaidrojošajiem vārdiem (tas ir —  no abām pusēm obligāti (citādi degsiet elles liesmās)):
piemēram, proti, tas ir, respektīvi*, īsāk, konkrētāk, pareizāk, precīzāk, var teikt, var sacīt, vārdu sakot, jāsaka, citiem vārdiem.
Tāpat ar komatiem no abām pusēm teikumā atdala šos draugus:
iespējams, protams, visticamāk, šķiet, domājams, nenoliedzami, bez šaubām.

Atdalāmie piemēri: gejs Ivars nekad nemaina zeķes, var sacīt, viņš ir staigājošs zilais siers. uz randiņu, jāteic, viņš tomēr darīja ko lietas labā, precīzāk, aplējās ar smaržūdeni “Spartaks”. Protams, Ivars, nenoliedzami, centās, bet, iespējams, viņš vienkārši sirga ar hroniskām iesnām, tādēļ, visticamāk, nespēja izbaudīt sava veikuma jaudu.


Savrupinājumos no paskaidrojošajiem vārdiem neatdala:
galvenokārt, īpaši, it sevišķi, parasti, retāk, biežāk, patiesībā, tā sauktais, tā saucamais, to starpā, vairāk, vismaz, arī, pat, sevišķi, jo sevišķi, to skaitā, tostarp, visvairāk, mazāk.
Tāpat ar komatiem neapgrūtina šos draugus:
savukārt, diemžēl, sakarā ar, saistībā ar, acīmredzot, acīm redzot, saskaņā ar, salīdzinājumā ar, atkarībā no, atbilstoši (kam).

Neatdalāmie piemēri: Antonam patika aizkost ar gaļu, galvenokārt vārītām desām, sardelēm un citiem baisa paskata gaļas izstrādājumiem. Vecais alkoholiķis acīmredzot domāja, ka arī desas taisa no gaļas. Tādas muļķīgas domas viņam bija nākušas prātā saistībā ar reklāmām, ko bieži rādīja LTV 8. kanāls. 


________________________
*Ja respektīvi pilda saikļa vai funkcijas, to komatos nevajag likt. Tiesa, es īsti nesaprotu, kādēļ kādam tā vispār vajadzētu darīt, nu, kā šajā piemērā: Indulis uz ielas paslīdēja uz fekālijas respektīvi kakas. Tas ir —  ja respektīvi nozīmē proti, tas ir, tad tas liekams komatos, ja nozīmē vai (tuvu sinonīmu gadījumā), tad nav jākomato. Es ieteiktu to vārdu vienkārši mest miskastē, izklausās kaut kā nejēdzīgi.

98 komentāri:

  1. Ar tiem atdalāmajiem baigi jāskatās. Piem., šeit - Šodien iespējams lietus - "iespējams" nav jākomato ;) Jādomā līdzi, vai tas ir iespraudums vai ļoti svarīgs teikuma loceklis - izteicējs.

    AtbildētDzēst
  2. taisnība, taisnība. bet, ja piemērā minētajā teikumā parādās vēl kāds darbības vārds, tad "iespējams" atgriežas komatos (Šodien, iespējams, būs lietus.)
    jāskatās nevis uz vārda formu, bet gan nozīmi! :) tāpat arī "šķiet" var būt izteicējs (man zilais siers šķiet garšīgs.) un iespraudums (zilais siers, šķiet, ir garšīgs.)

    AtbildētDzēst
  3. Tieši tā. Tā piebilde vairāk bija domāta tiem, kas ierauga "iespējams" un automātiski to iebaksta komatos ;)

    AtbildētDzēst
  4. Drīkst pavaicāt? Vai atdalīsiet ar komatu šādus: „vēlākais” (arī līdzīgi „maksimums”, „mazākais”, „augstākais” ) . Ikdienā bieži sanākt cīnīties ar formulējumu ~ Vēlākais, līdz četriem ~. (Jā, izveicības un apņēmības pietiek, lai izvairītos un rakstītu vienkārši - Līdz četriem. Ne vēlāk kā līdz četriem (līdz piektajam datumam) utt. Tomēr ļoooti bieži gadās, ka oriģinālā ir uzsvērts tas "at latest".. un tad nu nekādi neizsprukt...Ko teiksiet?

    AtbildētDzēst
  5. Tātad - par viltīgajiem draugiem "vēlākais, augstākais, maksimums" un tamlīdzīgiem. Ja ļoti piedomā klāt, var saskatīt, ka šie vārdi, ja tā var teikt, pārstāv neatkarīgu teikuma daļu, kas ir reducējusies līdz vienam vārdam, piemēram, "referāts jānodod, vēlākais, līdz otrdienai." -> "referāts jānodod līdz otrdienai, kas ir vēlākais iespējamais laiks." (un te skaidri var redzēt gramatisko centru.) Tātad - šādi vārdi jāatdala ar komatiem no abām pusēm.

    Ja atrodas vēl kādi vārdi, par kuru komatošanu rodas šaubas, allažiņ var izlīdzēties ar domuzīmēm - to lietošana nav tik stingra kā komatiem, kā arī tās kalpo izcelšanai un pastiprināšanai. Lietojot domuzīmes, ir mazāka iespēja nošaut garām, jo tās var atrasties arī tur, kur komati nebūtu jāliek.

    AtbildētDzēst
  6. Vai šeit patiesībā nerunājat par iespraudumiem?

    AtbildētDzēst
  7. mana vecmamma reiz teica: "Sauc koč par pūdu, tik iz guņs nalic!" un pie tā es mēdzu pieturēties - lai kādā dīvainā filoloģiskā vārdā nesauktu ierakstā minētās reālijas, komatu likšana no tā nemainās.

    taisnība, lielākā daļa no minētajiem vārdiem tiešām teikumos ir iespraužami, nevis savrupināmi.

    AtbildētDzēst
  8. Teikums: "Šeit vienkārši ir silts."
    Vai vārds "vienkrāši" ir jāatdala ar komatiem? Kapēc jā vai nē?

    AtbildētDzēst
  9. Nav jāatdala. "Vienkārši" ir pavisam vienkāršs apstākļa vārds. Teikumā - apstāklis. Apmēram - kā, kādā veidā šeit ir silts? - vienkārši. Vārds iekļaujas teikumā, nav ne savrupināts, ne iesprausts. Analogs piemērs - "Šeit noteikti ir silts. Šeit ir skaisti koki."

    AtbildētDzēst
    Atbildes
    1. Man gan vairāk izskatās pēc partikulas, bet tik un tā - komatu nevajag :)

      Dzēst
    2. Vārdnīca apgalvo, ka tas ir apstākļa vārds, ko var lietot partikulas nozīmē :)

      Dzēst
  10. Ar komatiem tomēr apgrūtina "acīm redzot". To uzskata par divdabja teicienu.

    AtbildētDzēst
    Atbildes
    1. Blinkenas 297. lpp. (130. paragrāfs) stāv rakstīts, ka to par divdabja teicienu neuzskata, jo tā ir stabila vārdkopa ar nozīmi "ātri".

      Ja kaut kas notiek, kamēr kādas acis to vēro, tad varētu piekrist, ka veidojas divdabja teiciens, piemēram, "Žaņa acīm redzot notiekošo, pele izvilka no slazda sieru."

      Dzēst
  11. Piekopiet lidz galam pareizu latviesu valodu un teikumus saciet rakstit ar lielo burtu!

    Macoties vienu lietu, otru iemacamies seit nepareizi.

    (atvainojos par iztrukstosajam garumzimem)

    AtbildētDzēst
    Atbildes
    1. Piekopiet, lūdzu, paradumu komentēt no resursiem, kur latviešu valodai tik būtiskās diakritiskās zīmes ir pieejamas, jo kāds, lasot šādus komentārus, var padomāt, ka tā tam jābūt!

      Mazo burtu lietojums tika atrunāts jau kādā no pirmajiem ierakstiem, savukārt vēlākos ierakstos lielie burti ir ieviesušies.

      Dzēst
  12. Aiz neko darīt uzdūros tavai lapai un palasījos...

    AtbildētDzēst
  13. Sveika! Ļoti interesanti palasīt Tavu blogu!

    Bet - esmu nedaudz satriekta, uzzinot, ka iespraudums (vai kas tas arī būtu - jau esmu aizmirsusi, vados lielākoties pēc valodas izjūtas) TĀ SAUCAMAIS vai TĀ SAUKTAIS nav jāliek komatos. Protams, reizēm nepamet sajūta, ka, pēc visiem likumiem, komatu vienā teikumā var sanākt stipri par daudz, bet jā, šis TĀ SAUKTAIS tomēr kopējā kontekstā nolasās līdzīgā ritmā kā iespraudumi ŠĶIET, MANUPRĀT utt. Kāpēc tas tomēr nav jāliek komatos?

    Ceru uz drīzu atbildi, dikti vajag zināt. Paldies jau iepriekš! :)

    P.S. Un kā ir ar "lielākoties", kas pavīdēja manis rakstītajā? Komatos neieliku, bet šaubas, vai tas ir pareizi, māc gan.

    AtbildētDzēst
    Atbildes
    1. Varbūt varētu ar kādiem piemēriem, lai būtu labāk uztverams. Tieši ar vienu konkrētu teikumu tagad cīnos.

      Dzēst
    2. Paskaties uz šādiem piemēriem:
      "Uz galda stāvēja tā saucamais šņabis."
      "Uz galda stāvēja degvīns, tā saucamais šņabis."
      Tur ir tā atšķirība.

      "Lielākoties" komatos likt nevajag - tas ir apstāklis teikumā - paskaidro citus teikuma locekļus un atbild uz jautājumu "kā? kādā veidā?". Var likt komatos, ja grib uzsvērt kā savrupinājumu.

      Dzēst
  14. Vēl viens jautājums par teikumu -

    Rūpīgi padomājiet, pirms pērkat..(seko objekts vai to uzskaitījums) -

    vai pēc "padomājiet" nepieciešams komats? pēkšņi vairs nesaprotu - tur ir divas teikuma daļas vai nav?

    AtbildētDzēst
    Atbildes
    1. Komatu vajag, jo - kaut arī pie abiem izteicējiem darītājs ir viens ("jūs"), darbības vārdu izteiksmes atšķiras - pavēles un īstenības. Tātad nav vienlīdzīgi.

      Dzēst
  15. Vai varu uzdot vēl dažus jautājumus? Cīnos te ar vienu tekstu :
    Teikums -
    Bija nepieciešami vairāk nekā 20 gadi, kamēr resursi atkal atjaunojās. -
    vai pirmajā teikuma daļā viss ir pareizi? varbūt - Bija nepieciešams vairāk nekā 20 gadu -
    būtu pareizāk, vai arī tas ir vienkārši cits veids, kā pateikt domu?

    AtbildētDzēst
  16. Un tā kā esmu galīgi aizklīdusi no iestarpinājumu tēmas, tad kādas "bez tam" un "pie tam" ir attiecības ar komatiem?

    Tiešām paldies ar iespēju uzdot jautājumus :)

    AtbildētDzēst
  17. Un vēl viens, pēdējais jautājums (ja neesmu jau pavisam apnikusi :) ) -

    "Šāds ekstensīvs audzēšanas veids balstās uz ūdenstilpes dabisko produktivitāti." -

    kā īsti ir pareizi teikt - balstīties uz kaut ko, vai balstīties kaut kur? (tāpat kā pamatoties - uz ko/ vai pamatoties - kur?), šajā gadījumā -

    "...veids balstās ūdenstilpes dabiskajā produktivitātē."

    Kā būtu pareizāk?

    AtbildētDzēst
  18. "Acīmredzot" saskaņā ar latviešu valodas gramatikas likumiem nav atdalāms ar komatiem, taču "acīm redzot", manuprāt, gan ir atdalāms, tā kā veidojas divdabja teiciens.

    AtbildētDzēst
    Atbildes
    1. Es to par divdabja teicienu uzskatītu tikai tad, ja tiešām ir skaidrs, ka acis kaut ko redz.

      Dzēst
  19. Labvakar!
    Vai šajā teikumā vārds galvenokārt ir jāatdala ar komatiem vai ne?

    "Mācības, galvenokārt, notiek Rīgā, Dzirnavu ielā 147/3 un Daugavpilī, Varšavas ielā 49."

    Paldies!

    AtbildētDzēst
    Atbildes
    1. Es neatdalītu, jo šajā gadījumā vārds "galvenokārt" ir saistīts ar citiem teikuma locekļiem.

      Dzēst
  20. Paldies! Arī domāju, ka nevejag komatus. Vienkārši gribēju pārliecināties par to. :)

    AtbildētDzēst
  21. Sveiki!

    "Nelietojiet dubultu devu, lai aizvietotu aizmirsto tableti".

    Šajā teikumā pirms lai ir jāliek komats? Man liekas kā nē, bet nevaru paskaidrot kāpēc...Varbūt Jūs teiksiet kā būs pareizi. :)

    AtbildētDzēst
    Atbildes
    1. Ir jāliek. Pirms "lai" komats jāliek vienmēr, ja tas ievada teikuma daļu, kā šinī gadījumā.

      Dzēst
  22. Vau, es to nezināju. Liels paldies!

    AtbildētDzēst
  23. Sveika!

    Vai pēc "Tātad", kas ievada teikumu, ir jāliek komats? Piem., Tātad, auto riepu maiņa var izglābt jūsu dzīvību.

    AtbildētDzēst
    Atbildes
    1. Nē, nav jāliek. Ja ļoti vajag norādīt pauzi, var izmantot domuzīmi.

      Dzēst
  24. Ja saīsina "tā saucamais"uz t.s. un "to skaitā" uz t.sk., vai saīsinājumi jāliek komatos?

    AtbildētDzēst
    Atbildes
    1. Komati jālieto tieši tāpat kā nesaīsinot.
      No abām pusēm tiešām nevajag atdalīt, bet vienas puses komats atkarīgs no konteksta.

      Dzēst
  25. Vai komatos ir jāliek "savukārt" un "tieši otrādi"?

    AtbildētDzēst
    Atbildes
    1. Jāskatās, kādu funkciju šie mazie draugi veic teikumā - tas ir novērojums no malas vai kaut kas cits? "Tieši otrādi" visbiežāk būs iespraudums, kas jāliek komatos (bet var arī būt gadījumi, kad, tieši otrādi, tas būs teikuma loceklis, piemēram, stāstot par peles novietošanu tieši otrādi - ar galvu uz leju).
      "Savukārt" visbiežāk netiek atdalīts ar komatiem.

      Dzēst
    2. Kas te domāts ar "novērojumu no malas"?
      Vārds "savukārt" turpina domu no iepriekšējās teikuma daļas vai teikuma?! Blogā stāv rakstīts, ka "savukārt" neapgrūtina ar komatiem, taču pati Vārdotāja komentāros vēlāk liek komatu šādā teikumā:"Mazo burtu lietojums tika atrunāts jau kādā no pirmajiem ierakstiem, savukārt vēlākos ierakstos lielie burti ir ieviesušies." quid est veritas?

      Dzēst
    3. Dārgo lasītāj, nejauc zirņus ar zeķēm. Ja teikumā sākas jauna daļa ar savu leģitīmi ievietoto gramatisko centru, tad tas likums ir svarīgāks par to likumu, kurā sacīts, ka kādam vārdam ir alerģija pret komatu.

      Novērojums no malas - ja, piemēram, autors runā par kaut ko vispārīgu un kaut kur iestarpina savu viedokli, kas vairs nav vispārīgs, bet gan ļoti kontrēts.

      Dzēst
  26. Paldies par Jūsu blogu!

    AtbildētDzēst
  27. Sakarā ar pavasara iestāšanos, visiem jāsakopj savs pagalms. Vai šeit komats ir vajadzīgs? Manuprāt nav.

    AtbildētDzēst
    Atbildes
    1. Tur "sakarā ar" nav vajadzīgs. Slikta, slikta frāze.

      Dzēst
    2. Ko tādā gadījumā labāk lietot "sakarā ar" vietā?
      Paldies!

      Dzēst
    3. Pavasarī visiem jāsakopj savs pagalms. Vai arī - Pavasarim sākoties, visiem jāsakopj savs pagalms.

      Dzēst
  28. Sveika, Vārdotāja!
    Kā ir ar "pirmām kārtām"? Zinu, ka "pirmkārt" no abām pusēm liekam komatos, bet kā ir ar divvārdu variantu?
    Piemērs: Man pirmām kārtām izdarīt to būtu viegli, tomēr negribu iesaistīties.

    AtbildētDzēst
    Atbildes
    1. Atkarīgs no nozīmes - kā ar visām tamlīdzīgām konstrukcijām. Ja tā ir "balss no augšas", kas izdara secinājumu, tad tas ir iespraudums, kuru var izmest no teikuma, tad to liek komatos. Ja runā par secību, tad komatu nav. Piemēram, "Juris, pirmām kārtām, ir muļķis, nodomāja Pēteris. Pirmām kārtām nomazgāšu traukus, pēc tam - mašīnu."

      Dzēst
  29. Man vienā dokumentā, kas jālabo, ir tāds teikums: "Pārtraucot darba attiecības, ne vēlāk, kā pēdējā darba dienā..." utt. Mazliet apjuku, jo likās, ka aiz "ne vēlāk" un pirms "kā" komatu neliek. Vai tomēr šajā situācijā ir jāliek komats? Liekas, ka nē :)

    AtbildētDzēst
    Atbildes
    1. "Pārtraucot darba attiecības, ne vēlāk kā pēdējā darba dienā..." Salīdzinājums tāds grūti uztverams, komatu tiešām nevajag.

      Dzēst
  30. Man te daži biedri mēģina iegalvot, ka "tai skaitā", "tajā skaitā", "to skaitā", "tostarp" nav brāļi un māsas, bet gan nevienlīdzīgi radinieki. Piemēram, "tostarp" vietā esot jālieto "tai skaitā". Savukārt citi apgalvo, ka "to skaitā" ir labāks par "to skaitā". Es teiktu, ka kāds slimo ir taisnīguma monopola sindromu. Bet kamēr neesmu to pateicis, pajautāšu, vai neesmu pārāk liberāls savos vienlīdzības uzskatos.

    AtbildētDzēst
    Atbildes
    1. Šis jautājums arī manos plānos jau sen stāv ierakstīts. Jo pastāv uzskats, ka "tajā skaitā" var lietot tikai tad, ja kaut kas ir saskaitīts (ganījās deviņas aitas, tajā skaitā četras melnas), "tostarp" - ja kaut kas ir kaut kam citam pa vidu (telpā burzījās jaunie deputāti, tostarp Lapsas kundze). Savukārt "to" un "tajā" vairāk attiecas uz vārdu saskaņošanu - kā labāk der teikumā. "Tai" gan nekam neder - neveiksmīgs "tajā" apīsinājums. "Tai" - norādāmā vietniekvārda "tas" sieviešu dzimtes datīva forma (tai kaķu tantei gan bija daudz mīlestības!).

      Dzēst
  31. Labdien, netiekam skaidrībā, kā pareizi būtu jāraksta :
    Vēršam jūsu uzmanību, ka slimnīcas nodaļas, tajā skaitā kardioloģijas nodaļa nesniedz pakalpojumus .......... Jautājums par komatiem - vai liekam pirms "tajā skaitā" un vai būtu liekams pēc vārda "nodaļa"?

    AtbildētDzēst
    Atbildes
    1. Jā, es šo daļu atdalītu ar komatiem no abām pusēm, jo tas ir paskaidrojošs iespraudums - bez šīs daļas teikums neko nezaudē, līdz ar to var visai droši uzskatīt, ka tā ir atdalāma vienība. Tiesa, es nelietotu vārdkopu "tajā skaitā" - tur nekas netiek skaitīts. Labāk - "tostarp". (Kaut gan tiek lauzti šķēpi arī par to, vai "tostarp" neattiecas tikai uz "starpām" vien.)

      Dzēst
    2. "Fantastiskā gramatiķe" nezina arī par "tai skaitā" eksistenci :) Viņai eksistē tikai tas, kas šaurajā latvāņpierē iebakstīts :)

      Dzēst
    3. Man nepatīk "tai skaitā", jo tur nav skaidras attiecības starp norādāmo vietniekvārdu un skaitīšanu - pareizāk tad jau būtu noteiktā forma - "tajā skaitā". Vēl neesmu pētījusi, bet šķiet, ka "tai skaitā" nav gramatiski pareiza forma.

      Dzēst
    4. Pareizi būtu jāraxta shādi:
      "Vēršam Jūsu uzmanību, ka slimnīcas nodaļas, to skaitā kardioloģijas nodaļa, nesniedz pakalpojumus."
      Jeb vēl vienkāršāk:
      "Vēršam Jūsu uzmanību, ka sakarā ar remontu visas slimnīcas nodaļas nesniedz pakalpojumus."
      :D

      Dzēst
  32. Interesanta "speciāliste". Pati gan pirms KUR komatu nejēdz ielikt.

    AtbildētDzēst
    Atbildes
    1. Domājat šeit "lai būtu kur ielūkoties nepieciešamības gadījumā"? Šis ir viens no sintakses tumšajiem un dziļajiem ūdeņiem, jo daļa "kur ielūkoties" ir saistīta ar darbības vārdu "būtu", līdz ar to visu kopā var uzskatīt par gramatisko centru - "lai būtu (kas?) "kur ielūkoties"".

      Paldies, ka vērsāt uzmanību uz šo savdabīgo konstrukciju, mēģināšu sameklēt augstskolas pierakstus, kā arī citu teorētisko pamatojumu komata nebūšanai (vai būšanai), jo šādu gadījumu ikdienā ir ļoti daudz ("būs par ko parunāt" u.tml.).

      Dzēst
    2. Paldies Jums, Vārdotāja, par šo blogu - tas man ļoti daudz reižu ir palīdzējis!! :)
      Ar nepacietību gaidīšu Jūsu komentāru arī par šo jautājumu, jo tas tiešām ir bieži sastopams, bet pārliecības par pareizu komata (ne)lietojumu man īsti nav..
      Lai Jums daudz enerģijas un pietiekami daudz laika šo blogu arī turpmāk aktīvi papildināt!! :)

      Dzēst
  33. Labdien, Vārdotāja! Jautājums par "savukārt" atdalīšanu vai neatdalīšanu ar komatiem šādā teikumā: "Vietā, kur tie pašķiras, atrodas lauvu balstīts tronis, kas savukārt balsta lotosa ziedu."
    Es pati komatus neliktu, taču nevaru pamatot, kāpēc, kā arī, iespējams, kļūdos. Blinkenas grāmatā minēts, ka adverbiālus iespraudumus vajag atdalīt ar komatiem (259. lpp.), ja vien tiem nav apstākļu vai izteicēja funkcijas. Kā ir šajā gadījumā? Lūdzu, viesiet skaidrību!
    Paldies par Jūsu aktivitāti!

    AtbildētDzēst
    Atbildes
    1. Es droši vien neliktu, jo te tas "savukārt" darbojas kā partikula, kas tikai nedaudz izceļ nozīmi. Piemēram, varam "savukārt" vietā ielikt kādu partikulu un paskatīties, kas mainās - "Tornis, kas arīdzan balsta ziedu."

      Dzēst
  34. ehh ... būtu man Vārdotāja bijusi latviešu valodas skolotāja. Pavisam cits skatījums uz latviešu valodas gramatiku. Paldies, Vārdotāja, ka esi! Un tantei gūglei arī, protams, paldies.

    AtbildētDzēst
    Atbildes
    1. piekrītu. Tad nebūtu šajā vecumā jādoma, vai pareizi ieliku komatu:D

      Dzēst
  35. Vecenīt, tuvu sinonīmu gadījumu lieto JEB, ne VAI :) Bet tev jau vienalga, tev sava - jauna gramatika :P

    AtbildētDzēst
    Atbildes
    1. Nē, man nav vienalga :)
      Man "jeb" tīk nevis tuvu sinonīmu gadījumā, bet tad, ja tiek nosauktas divas identiskas parādības. Kaut gan - lielā mērā atkarīgs no konteksta.

      Dzēst
  36. Autorei - liels paldies par blogu!
    :)

    AtbildētDzēst
  37. Paldies autorei par blogu! Tas ir daudzreiz noderējis. Žetons arī par iecietīgo un laipno attieksmi pret dažiem ne tik laipnajiem komentētājiem. Prieks lasīt Jūsu atbildes!

    AtbildētDzēst
    Atbildes
    1. Paldies! Labi vārdi silda sirdi. Patīkami šādā rudenīgā vēsumā :)

      Dzēst
  38. Labs vakars visiem! Sakiet lūdzu, kāds variants ir pareizs:
    1) ..., tajā skaitā, ...
    2) ..., tajā skaitā ...
    Paldies!

    AtbildētDzēst
    Atbildes
    1. "Man somā ir pieci augļi, tajā skaitā trīs apelsīni."

      Dzēst
    2. Liels paldies! Jaunu vakaru.

      Dzēst
  39. Labvakar! Kā ir gadījumos ar "pat" un "ja"? Piemērs - Otra izvēle ir jāciena, pat, ja, mūsuprāt, tā ir aplama. Vai šeit starp pat un ja ir jāliek komats?

    AtbildētDzēst
    Atbildes
    1. Nekādā gadījumā. "Otra izvēle ir jāciena, pat ja, mūsuprāt, tā ir aplama."

      Dzēst
  40. Vai jāliek komats šādā teikumā: "Un lai veicas sacensībās!"

    AtbildētDzēst
  41. Paldies dievam !!!!!
    Var būt , ka te man palīdzēs izšķirt strīdu.....
    Vai šajā teikumā : Mīļi sveicam , skaistajā , 40 gadu jubilejā .
    Vai tad komati nav lieki ?????

    AtbildētDzēst
  42. Labvakar!
    Vai šajā teikumā ''Centrālais procesors (CPU) jeb vienkārši procesors ir augstas integrācijas pakāpes mikroshēma.'' pirms ''ir'' ir jāliek komats?
    Paldies!

    AtbildētDzēst
  43. Mjaa. Epizodiski visai apshaubaamas kvalitaates gramatikas "taisnibas" izplatisana, lai gan liela dalja patiesibas ir pausta.

    "Diemzhel", "acimredzot" ir viennozimigi ir jaliek komatos. Jo gluzhi vienkarshi bez tiem vaardiem teikums var iztikt. Un jebkura teikuma dalja, bez kuras teikums var iztikt, tiek likta komatos. Vai taas buutu partikulas, apstakla vardi, divdabji - vienalga. Protams, ka ir iznemuma gadijumi, kad ir vienlidzigi teikuma locekli, salikts-sarezgits-paplasinats teikums utt. Tie papildvaardi ir ar merki likt uzsvaru, pastiprinat, pievienot nozimi sniegtajai informacijai, un visbiezhak to lietoshana sarunvalodaa tiek papildinaata ar taadaam forshaam lietaam kaa "intonaacija" un "pauze".

    Tas ir elementary level latviesu valodas gramatikaa. Un, iisteniibaa, ikvienas pasaules valsts gramatikaa, kas attiecas uz komatiem.

    AtbildētDzēst
    Atbildes
    1. To,ka diemžēl nekomato,zina pat viduvējs 8.klases skolēns.

      Dzēst
  44. Pārbaudiet vai uz jumta neaug sūnas.
    Vai šādā teikumā pirms vai ir jāliek komats?

    AtbildētDzēst
  45. Labdien!
    Vai pirms vārda ''saukta'', lietojot nozīmē ''saukts arī par'', ir jāliek komats? Piemēram teikumā ''Karaliskā Kopenhāgenas opera, saukta arī vienkārši Kopenhāgenas opera... .''
    Paldies!

    AtbildētDzēst
  46. Tā arī nesapratu, diemžēl ir jāliek ikomantos vai nav?

    AtbildētDzēst
  47. http://valoda.ailab.lv/latval/pamatskolai/teikuma_mac/teorija/s4.htm
    Acīm redzot ir iespraudums, ko atdala.
    Acīmredzot ir iesprauduma ievadītājvārds, ko neatdala.

    Tā arī darīja stingro korektoru laikos, piemēram:
    Viņi sāka ar vieglu sirdi, acīm redzot, lai parādītu man, kā tas darāms.
    (Trīs vīri laivā, tulkojusi Vizma Belševica)

    AtbildētDzēst
  48. Labdien! Vai Jums neliekas, ka piemērs par geju Ivaru nav visai tolerants? Ticu, ka latviešu valodā var atrast labāku risinājumu, lai parādīt savrupinājumu lietojumu.

    AtbildētDzēst
    Atbildes
    1. Taisnība. Kad sanāks, izlabošu uz geju Pēteri. Tā būs labāk?

      Dzēst
    2. Paldies! Tieši tā! Izcils piemērs! Tolerance lai iet atpūsties citos burtiņos. Eh, jūtu, ka nāksies iepazīties ne tikai ar apgūstamo saturu, bet arī trāpīgajiem komentāriem. Kur ņemt laiku!?

      Dzēst
  49. Sveika! Īsti netieku gudra, ko darīt ar vārdu Visupirms. Atdalīt ar komatiem un, ja jā, tad kuros gadījumos? Paldies!

    AtbildētDzēst
    Atbildes
    1. Labdien! Pirmkārt, "visupirms" ir nepareizi. Pareizi ir "vispirms". Otrkārt, "vispirms" komatos nav jāliek. Tāds ir mans viedoklis.

      Dzēst
  50. Atdalāmie piemēri: gejs Ivars nekad nemaina zeķes, var sacīt, viņš ir staigājošs zilais siers. uz randiņu, jāteic, viņš tomēr darīja ko lietas labā, precīzāk, aplējās ar smaržūdeni “Spartaks”. Protams, Ivars, nenoliedzami, centās, bet, iespējams, viņš vienkārši sirga ar hroniskām iesnām, tādēļ, visticamāk, nespēja izbaudīt sava veikuma jaudu. (xd)

    AtbildētDzēst
  51. Paldies Vārdotājai par ieteikumiem, bet it īpaši - par sirds siltumu, iecietību, apbrīnojamo toleranci... Lai pietiek spēka, izturības, veselības arī turpmāk...:))

    AtbildētDzēst
  52. Labdien! Laimīgā kārtā ieklīdu. Brīnišķīga vietiņa. Plānoju te parakņāties. Piemēru citāti īpaši iedvesmo! Neticēju, ka kaut kas tik dzīvelīgs var būt saistībā ar valodu. Daudz ko vajadzētu zināt, tik daudz kas ļoti aizmirsies. Kad vajadzība piespiež, sāku meklēt, kad var izlīferēties, iztieku ar puslīdz zināmiem risinājumiem. Galva ar vairs nav neko jauna, daudz kas negrib tur pietiekami ilgi uzkavēties. Bet jācīnās vien būs, slīdēt līdzi mūsdienīgajai nevalodībai ļoti negribas. Par kļūdām atvainojos, par vietni - pateicos!

    AtbildētDzēst
  53. Paldies autorei par saturīgu, kvalitatīvu un profesionālu blogu. Piemēri ar geju ir piedodami. Iespējamas kļūdas vai neprecizitātes arī. Blogotājas tolerance ir augsta, atsevišķi komentāri gan velk uz jebkādas labas iniciatīvas iznīcināšanu. Labi,ka izdodas tam stāvēt pāri. Atradu daudz ko noderīgu. Lai veiksme autorei un lasītājiem!

    AtbildētDzēst