2020-06-15

Mācieties latviešu valodu, bērni!

Gribēju uzrakstīt niknu ziņu par to, kur raksta un kur neraksta lielos sākumburtus, lietojot tādus vietniekvārdus kā “tu” un “jūs”. Domāju – ja nu cilvēki vienkārši nezina, ja nu neviens nav pateicis...
Nekā. Man ir vecum vecs ieraksts, kur skaidri un gaiši viss izklāstīts.

Ejiet un lasiet visi: Pieklājīgā “jūsošanās”.

Visādi citādi. Vēlos lieku reizi atgādināt, ka nezināt latviešu valodas dziļākos un slēptākos ūdeņus nav nekāds kauns. Jūs taču zobus paši sev nelabojat. Un matus arī biežāk tomēr uzticat speciālistiem. Tāpēc – ja valodas speciālists apgalvo, ka lielie burti nav jālieto, tad tas vienkāršā valodā nozīmē, ka NAV JĀLIETO.

Tas, ka Inesītei no mārketinga nodaļas devītās klases domrakstos bija desmitnieki, nenozīmē, ka Inesīte ir autoritāte šajos jautājumos. Pilnīgi gara acīm redzu sapulci kādā reklāmas vai PR aģentūrā:

- Tā, mums vajag plakātu. Uzraksts varētu būt “Gardākā aukstā zupa tev”.
- Es domāju, ka labāk “Gardākā aukstā zupa Tev”, jo mēs tomēr uzrunājam katru individuāli, katram garāmgājējam burtiski sirsniņā to zupiņu lejam, nevis vienkārši atstrādājam.

Lūdzu, beigsim izlikties samāksloti pieklājīgi, jo nupat jau viss iet tādā absurdā, ka pat tīmekļvietnēs vispārīgas nozīmes teksti ir pārraibināti ar, nebīšos vārda, pretīgiem “Jūsojumiem”.

Sarunājam tā – ja tā ir ar roku rakstīta vēstule vienā eksemplārā – lietojiet kādus burtus gribat. Tāpat tikai vienam acu pārim ar to būs jācīnās. Visur citur – mazie burti ir labi. Mazie burti ir pieklājīgi. Mazie burti ir acīm draudzīgi!

Kā arī – neticiet inesītēm un ivetiņām, kas profesionālu tekstu autoru darbus ar savām kreisajām rociņām uzlabo. Neticēsiet, bet cilvēki speciāli pavada gadus augstskolās, lai apgūtu visvisādus smalkumus. Jums nav jāzina viss, jums tikai pietiek zināt savas kompetences robežas un visu, kas ir aiz tām, uzticēt speciālistiem. Speciālisti netiesā, nekritizē, nesmejas pie kafijas krūzītēm par jūsu izbirušajiem komatiem vai kroplīgajiem lielajiem burtiem. Speciālisti skumst, jo jūs laižat pasaulē sliktus piemērus un radāt iespaidu, ka speciālisti tam ir piekrituši.

8 komentāri:

  1. 2 lietas. 1. Kas ciena sevi un korespondentu, tas raksta "Tu" un "Jūs" arī vatsapā. 2. Kad sabiedriskā tīklā, apspriešanā redzams "Tu" vai "Jūs", un tas nav atklātā vēstulē vai publikācijā, tad jānovēršas, jo tas domāts privāti. Ak tā, trešā: "Sagaida pēc cepures, pavada pēc valodas."

    AtbildētDzēst
  2. Hmmm.. jā, arī es esmu šo noziedzinieku skaitā, kas šādi rīkojas jau gadus desmit un vairāk. Pie draugiem, radiniekiem, darba kolēģiem utt. visās sarakstēs (WhatsApp, Slack utt.) vēršos ar Tu/Tev. Un negrasos laboties :-) Cenšos šo netikumu kompensēt ar pareizi interpunkciju, pamanīt divdabja teicienus vai iestarpinājumus, "ka" vietā nelietot "kad", "piezvanīt" vietā neteik "pazvanīt", "ne" vietā (kur tas nepareizi) neteikt "nē" utt... lūdzu, atstāj man šo netikumu manai labsajūtai! :-)

    AtbildētDzēst
  3. Tuvojas valsts svētki – Lāčplēša diena. Šajā laikā atcerēsimies mūsu tautas varoņa Lāčplēša varoņdarbus, kā Lāčplēsis varonīgi cīnījās pret iebrucējiem – krustnešiem un kristīgajiem misionāriem. Katrā no mums dzīvo Lāčplēsis (izņemot baznīcēnus, jo tie skeptiski raugās uz pagāniem). Lāčplēsis ir mūsu brīvības alku un latvietības iemiesojums. Lāčplēsis ir īstens Latvju Dievu dēls. Lāčplēsis ir visas latvju tautas aizsargs. Godinot mūsu senču spēku, iedegsim svecītes pie loga. Divas asins sarkanas un vienu baltu. Šajā laikā būsim pateicīgi katram tautietim, kurš ar saviem darbiem un vārdiem aizstāv latvietību un latviešu tautu. Noliksim mežā uz svētakmeņa rupjmaizes klaipu un alus kausu par godu mūsu aizgājušo karavīru dvēselītēm. Ziedosim sauju monētu ugunskurā par godu Lāčplēsim – mūsu tautas aizstāvim! Piedosim mūsu valdībai tās kļūdas un noziegumus pret tautu. Aizmirsīsim aizvainojumu pret savu valsti. Nedzīvosim pagātnē, raudzīsimies nākotnē. Domāsim par mūsu valsts attīstību un labklājību nākamajos gadu simteņos. Leposimies ar savu latvietību, brīvību un senču gudrību. Turēsim cieņā senlatvju spēka zīmes. Lūgsim Latvju Dievus par savu labklājību, valsti un cilvēkiem. Lūgsim Pērkonu – Debesu Tēvu – lai Pērkons aizsargā mūsu mīļās zemītes cēlās robežas! Pateiksimies Latvju Dieviem par mūsu burvīgo valsti! Latvija ir Latvju Dievu dāvana mums. Lai slavēti Latvju Dievi mūžīgi mūžos!
    Ar patiesu gādību un cieņu pret Latviju , Skolnieciņš no svētakmeņa
    [Latvju Skaudības Dievs]
    [Latvju Dievu dēls]
    ©Skolnieciņš 1999-bezgalība ;-)
    #Latvija #11.novembris #patriotisms #Lāčplēsis #LāčplēšaDieva #LatvjuDievi #Pērkons #Laima #Māra #saticība #mīlestība #iecietība

    AtbildētDzēst
  4. Sveiki! Vai pirms iekavas ir jāliek komats, ja iekavās rakstītais sākas ar saikli vai partikulu? Konkrētais teikums:
    Lietojot trauku mazgāšanas līdzekļus, mēs varam izmantot mazāku daudzumu līdzekļa, nekā norādīts uz iepakojuma (jo bieži vien tas ir pārāk liels) un atšķaidīt to ar ūdeni, tādējādi iegūstot mazāk koncentrētu vielas daudzumu, kas ir pilnīgi pietiekams, lai nomazgātu traukus.
    Tātad šajā gadījumā ir iesaistīts saiklis ''jo''. Vai pirms iekavas komats jāliek vienmēr, ja pirmais vārds iekavās ir kāds no saikļiem vai partikulām?

    AtbildētDzēst
    Atbildes
    1. Nav jāliek. Palīgteikums "jo bieži vien tas ir pārāk liels" jau ir atdalīts ar iekavām, ar to pietiek. Ja izdzēstu iekavas ar visu tajās esošo tekstu, tad jāpaliek pareizam teikumam bez liekiem komatiem.

      Dzēst
  5. Un vēl jautājums par gadījumu ''taču ja''. Vai starp ''taču'' un ''ja'' ir vai nav jāliek komats?

    AtbildētDzēst
  6. Labdien! Kā ir pareizi - ''par daudz'' vai ''pārāk daudz''? Vai varbūt abi varianti ir pareizi?

    AtbildētDzēst