2011-07-04

Iespraudumi

Par godu tam, ka šodien pati meklēju vienu komatu būšanu un uznāca iedvesma, paķidāšu lielisko Blinkenas apcerējumu par komatiem un izkonspektēšu dzīvībai svarīgākās lietas laukā. Domāju, noderēs gan pašam, gan Sašam.


Tātad — iespraudumivisādi nieki teikumā, ko tikpat labi varētu arī neiespraust (zinu, ka izsmeļoša definīcija, bet, lūdzu, necitējiet  mani savos noslēguma darbos!).

Ar komatiem atdala
Dažādus verbālus iespraudumus un iespraustus vārdus un vārdu savienojumus, kam centrā ir darbības vārda personas forma: cerams, domājams, iespējams, protams, redzams, zināms u.c., kā arī šie paši savienojumā ar kā, cik vai citiem, piemēram, kā redzams, kā skaidri redzams, cik zināms, cik man zināms, vārdu sakot, īsi sakot, tā sakot un citi.
Liekas, šķiet, rādās, arī man liekas, man šķiet, cik rādās (pie šiem svarīga piebilde — nav jāatdala ar komatu, ja tas ir izteicēja funkcijā, piemēram, liekas pats par sevi saprotams, ka miskaste jāiznes tam, kurš iemeta pēdējo drazu, tas suns šķiet tāds nevesels pēc alus baudīšanas).

Tāpat arī var tikt iesprausti verbi dažādās personas formās, tie būtu tādi kā: ceru, domāju, saku, teiksim, redzi, zini, redziet, ziniet, skaties, saka, stāsta (piemēram, Juris, stāsta, ir liels brunču mednieks — nesen devās uz Skotiju, absints, redziet, ir bīstama dzira).

Tāpat komatojami iespraudumi ar verbiem un citiem vārdiem, kas nāk tiem komplektā: kā ceru, kā minēju, cik zinu, cik saprotu, es saku, tu zini, viņš saka, kā dažs saka, kā ļaudis runā u.c., piemēram, kā minēju, Juris devās uz Skotiju, kur, kā dažs saka, brunču netrūkst, bet Jurim, kā ļaudis melš, to tik vajag.

Tāpat komato iespraustus predikatīvus vārdu savienojumus (zem šī gudrā apzīmējuma slēpjas kaut kas ļoti līdzīgs vienkāršam teikumam), piemēram, galdnieks Juris, es atkārtoju, devās uz Skotiju. diemžēl tas, ciema ļaudis runāja, ļoti skumdināja Mildu.

13 comments:

  1. Kādu dienu arī es šķirstīju Blinkenas pelēko grāmatiņu, kurā izlasīju, ka 'savukārt' ir jāatdala ar komatiem. Tur gan bija 'keiss', kad tas nav jāatdala, bet, ja godīgi, tas bija tik zinātniskā valodā aprakstīts, ka es nesapratu, kad tad jākomato tas sasodītais savukārts un kad nav. Jo skolā mācīja, ka tas nav liekams komatos (un, šķiet, kaut kādā avotā tas arī bija rakstīts), jo neesot nekāds 'pirmkārt' un 'otrkārt', kā visiem šķiet, līdz ar to mūždien visiem aizrādīju par šo nepareizību, bet tagad izrādās, ka pati esmu tā muļķe, kas neprot rakstīt. Vai ir kādi komentāri par šo?

    AtbildētDzēst
  2. es par "savukārt" arī atradu abas versijas. tā kā skaidrojums bija tik lielisks, ka es nespēju normāli uztvert un izprast atšķirību, tad pieturos pie viena principa - komatos nelieku, jo tas man liekas iederīgāk. taču atceros, ka komati var arī būt (kas pamatojams ar tiem pašiem grūti sagremojamajiem likumiem), tāpēc citu tekstos to par kļūdu neuzskatu. šis laikam ir tas gadījums, kad abējādi būs pareizi.

    AtbildētDzēst
  3. Paldies! Tātad par šo vēl zinātnieki strīdas :)

    AtbildētDzēst
  4. iespējams, ka zinātniekiem ir skaidrs, kurš gadījums ir kurš, bet laikam parastajiem mirstīgajiem saprotamā valodā to neviens nav spējīgs izskaidrot! :D

    AtbildētDzēst
  5. Haha, kaimiņu Sašam,laikam,šis nešķiet noderīgi! :D

    AtbildētDzēst
  6. Liels lūgums precizēt - pēdējā laikā bieži grāmatās vārds "vienalga" ir atdalīts komatos. Izraku visādus avotus, neatradu, kāpēc. Piemēram - bet varbūt mums, vienalga, uzbruks. Pēc manas atmiņas no skolas laikiem te komatus nevajag. Bet šai grāmatā visi vienalga ir komatos. Kā ir pareizi?

    AtbildētDzēst
  7. Mūsmājās, ik pa brīdim, notiek diskusija - "liekas" vai "šķiet"? Piemēram - "Man liekas, ka tu neesi īsti prātīgs!". "Ja "liekas", tad var sasisties!".

    AtbildētDzēst
  8. Sveiki,

    Vai meklējat likumīgu aizdevumu?
    Vai jūsu bankas jums ir atteikušās?
    Viena vai otra iemesla dēļ jums ir vajadzīga nauda.
    Tu esi sirsnīgs un godīgs
    Vai jums ir nepieciešams kredīts, lai nomaksātu parādus, rēķinus vai īstenotu projektu?
    Jums vienmēr ir iespēja.
    Turklāt mēs piedāvājam aizdevumus ātri un uzticami ar gada procentu likmi 2%. Mēs esam uzticami
    Ja jūs interesē, lūdzu, nevilcinieties sazināties ar mums tieši.
    E-pasts: lapofunding960@gmail.com

    AtbildētDzēst
  9. Laba diena visiem šajā vietnē

    Mani sauc Helēna Eglīte, es esmu no Latvijas un dzīvoju Rīgā, un vēlos izmantot šo iespēju, lai rakstītu internetā par Patrīciju Kingsmenu. Pirms dažām nedēļām man bija nepieciešams aizdevums, un viltus aizdevēji mani izkrāpa apmēram 22 000,00 eiro. Kādu dienu es nolēmu vēlreiz meklēt aizdevumu, jo aizdevums bija ļoti svarīgs manam biznesam, tad es atradu Patrīciju Kingsmenu un redzēju, ka tik daudz cilvēku liecināja par viņas uzņēmumu, un es nebiju pārliecināts, ka viņas aizdevums ir likumīgs, bet es nolēmu to piešķirt. izmēģināju un es pieteicos aizdevuma summai 750 000,00 eiro, viņa man pateica visu, kas man jādara, ieskaitot maksu, kas man bija jāiemaksā, sākumā es domāju, ka tā ir krāpniecība, bet es to pamēģināju, jo redzēju, ka cilvēki arī liecināja par viņas labklājību. viņa ir ļoti laipna un izpalīdzīga, tāpēc, kad es noguldīju aizdevumam nepieciešamo naudu, viņa man apliecināja, ka es saņemšu aizdevumu mazāk nekā 8 stundu laikā vai vēlākais 8 stundu laikā savā bankas kontā, es teicu labi, un es gaidīju tikai vakar. saņēmu ziņu no manas bankas, ka manā bankas kontā ir ieskaitīta summa 750 000.00 eiro, tāpēc es sazinājos ar viņu un pastāstīju par to, un viņa priecājās, ka esmu saņēmis savu aizdevumu. Un es apsolu sev, ka ikviens, kas man palīdzēja, es dalīšos ar viņas vārdu visā internetā par viņas lielo palīdzību. Tāpēc ikviens Latvijā vai visā pasaulē, ja jums ir nepieciešams likumīgs aizdevums, sazinieties ar Patrīcijas Kingsmenas kundzi, jo viņa ir likumīga, un es tagad zinu, pat ja ir viltoti cilvēki, kuri vēlas aizdevuma devēju Patrīcija Kingsmena kundze ir Dieva sūtīta. Ikviens, kam nepieciešams ātrais kredīts, sazinieties ar viņu pa e-pastu un uzņēmuma e-pasta adrese ir patriciakingsman.loans2016@gmail.com. Paldies un sveiciens ikvienam, kas lasa manu ziņojumu.

    AtbildētDzēst
  10. Lai jums lieliska diena

    Es esmu Richard Cosmos privātais aizdevējs. Piedāvāju aizdevumu ar procentu likmi 2% gadā un 2000 eiro apmērā - 500 000 000,00 eiro Tam ir 100% pašu kapitāla finansējums ar nodrošinātiem un nenodrošinātiem aizdevumiem. Mēs garantējam savus finanšu pakalpojumus daudziem mūsu globālajiem klientiem. Izmantojot mūsu elastīgo kredītportfeli, kredīti var tikt apstrādāti un nodoti aizņēmējiem pēc iespējas īsākā laikā. Mēs strādājam ar skaidriem un saprotamiem noteikumiem un sniedzam visa veida aizdevumus ieinteresētiem klientiem, uzņēmumiem, korporācijām un visa veida uzņēmumiem. Sazinieties ar mums tūlīt: (richardcosmos5@gmail.com)

    Piedāvājiet steidzamus aizdevumus.

    AtbildētDzēst