2017-08-07

Vietvārdu talka

Jūs zinājāt, ka jau kopš februāra notiek vietvārdu talka? Es uzzināju vien pirms dažām dienām!
Nu, kā sacīt jāsaka, labāk vēlu nekā nekad.

Tātad, ir vietne https://vietvardi.lv/. Tur var reģistrēties un visai ērtā saskarnē pievienot vietvārdus Latvijas kartē. Nospiežot pogu “+Pievienot jaunu”, tiks atvērts logs, kur varēs ievadīt savu pievienojamo vietvārdu, kā arī atzīmēt to ārkārtīgi precīzā kartē.

Kāpēc es to te saku? Jo, pirmkārt, man tas šķiet ļoti interesanti. Mana bērnība pagāja, plūcot smaržīgos skaļbus Vuškys oporā un kāpelējot kokā iz Ontona kolna. Nav jau tā, ka pasaule taptu nabagāka, ja citi par to tā arī neuzzinātu, bet – šādos vietvārdos ir milzu lingvistiskais potenciāls! Piemēram, dīķus manā pusē par “oporim” īsti vairs nesauc, bet vietvārdā šis dīķa apzīmējums ir saglabājies!

Tā ka, ja zini kādu vietiņu, kurai ir nosaukums, neslinko – ej un pievieno! Pat ja tas ir tikai 5 draugu vidū lietots apzīmējums. Mūsu valoda, mūsu bagātība. Aiziet un veiksmi darbā!

Vairāk par visu šo pasākumu var izlasīt tīmekļvietnē http://www.unesco.lv/lv/vietvardu-talka/.

6 komentāri:

  1. Sākumā likās iedvesmojoši, bet tad secināju, ka tas lielā mērā ir kopēšanas darbs no jau esošas datubāzes. [http://vietvardi.lgia.gov.lv/vv/to_www.sakt] Sevišķi, ja apkārtnē nav dažādu dabas reljefa formu un vecu dīķu, kur katram ir nosaukums.

    AtbildētDzēst
    Atbildes
    1. Hmm... Manās vecvecāku mājās katram krūmu pudurim un peļķei ir savs nosaukums. Tajā lielajā datubāzē ir vien ciemu un apdzīvotu vietu nosaukumi, daži lielāki purvi.

      Dzēst
    2. Nevajadzēja jau nu tik ļoti slinkot - saite taču bija iedota. Lielajā DB ir ļooti daudz dažādu vietvārdu, taču teritoriālais noklājums ir ļoti neviendabīgs - ja apkārtni apsekoja vietvārdu ekspedīcijā, tad arī katram dīķim klāt būs nosaukums, citiem savukārt tā nav paveicies...
      LU konferencē iekš ĢZZF katru gadu ir pa stāstam par vietvārdu "medībām" - kā no vecām kartēm, arhīviem un citiem avotiem cenšas atrast oriģinālos un vecos nosaukumus upēm, sīkiem ciemiem utml. Janvāra beigās / februāra sākumā lapini lūgti ciemā - klausītājiem iepriekš nav jāreģistrējas.

      Dzēst
  2. Nesaprotu Roaldu - "kopēšanas darbs" varētu būt personai kura mucā augusi... Protams žēl mūsu sabiedrības (un tautas) jo daudziem liegts izaugt pilnvērtīgā vidē. Ar to domāju uzzinot no bērna kājas kā "katrai peļķei" iespējams nosaukums.
    Cita lieta, ka beidzamos gadu desmitos esam neaptverami daudz neatgūstamā zaudējuši neraugoties uz modernajām "datu bāzēm" un pieejamajām kartēm. Ne šim ārkārtīgi NELASĀMAjām googles bildītēm. Tapēc nav brīnums ka vairums jaunatzīmēto nosaukumu ir bez piesaistes vietai... /Skabarga/

    AtbildētDzēst
  3. Kāpēc es šo tikai tagad uzzinu? Interesanti papētīt!

    AtbildētDzēst