2014-08-19

Pieklājīgā “jūsošanās”

Nepasen (ir tāds vārds latviešu valodā, vai arī es te jau kalkoju no latgaliešu valodas?) man tika uzdots jautājums par pieklājīgā “jūs“ lietošanu — kad tur vajag lielo burtu, kad tas lieks.

Definēju nelielu likumiņu, kas varētu līdzēt — ja personas vietniekvārds lietots, lai privātā sarunā aizstātu personas vārdu, vietniekvārds būtu lietojams ar lielo burtu. Visos citos gadījumos nav nekādas nepieciešamības pēc liekas pogu spaidīšanas un lielajiem burtiem.

Piemēram, Ivars raksta vēstuli Ilzei. Ilzīt, kad es Jūs pirmoreiz ieraudzīju, Jums rokās bija piena paka!

Otra situācija — namsaimnieks ir salaidis dēlī apkures grafiku, tādēļ jau augusta pirmajā nedēļā sāksies apkures sezona. Cienījamie iedzīvotāji, drukas kļūdas dēļ jums apkure tiks pieslēgta desmitajā augustā (10.08.), nevis astotajā oktobrī (8.10.). Lai jums silta vasara! Šeit nav nekādas vajadzības pēc lielā burta — tiek uzrunāti vairāki cilvēki, nevis kāds personiski.

Gramatikas padomu grāmatās, kas man gadījās pa rokai, šis likums vai nu nav minēts, vai arī pausts ārkārtīgi lakoniski.

Brošūrā "Latviešu valoda raksturīgākās kļūdas" (kurš kretīns to nosaukumu rakstīja? Uz vāka teksts izkārtots ar dažādu formatējumu, līdz ar to iztiekot vispār bez pieturzīmēm starp daļām!) stāv rakstīts:
Personu vietniekvārdu tu, jūs (ja to attiecina uz vienu personu), piederības vietniekvārdus tavs, jūsu vēstulēs un iesniegumos raksta ar lielo sākumburtu.
Brošūrā "Latviešu valodas rokasgrāmata" likums ir gauži līdzīgs:
Tu, Jūs, Tavs — visos locījumos vēstulēs un iesniegumos raksta ar lielo burtu, lai pagodinātu adresātu.
Šie teksti ir veci kā pasaule un droši vien pārrakstīti teju visa gadsimta garumā kopš pasaules radīšanas. Kāda būtiska piebilde — arī digitalizācijas laikmetā nevajadzētu aizmirst par pieklājību, tāpēc lieciet aiz auss likumiņus, kad personu vietniekvārdus vēlams rakstīt ar lielo burtu:
  • vēstulēs, kas adresētas vienai konkrētai personai, kur personas vietniekvārds dublē personvārdu;
  • iesniegumos (tie parasti arī ir adresēti kādai konkrētai personai);
  • e-pasta vēstulēs (jo tās arī ir vēstules, ko lasīs viens konkrēts cilvēks);
  • komentāros, uzrunājot autoru vai atbildot uz kāda cita autora komentāru (te arī tiek uzrunāta konkrēta persona, tāpēc būtu pieklājīgi izspiest no sevis lielo burtu).

Lielo sākumburtu nevajag lietot:

  • daudzskaitlī (skaidrs, ka tiek uzrunāts vairāk par vienu personu vai arī vispārīgā nozīmē);
  • reklāmās ar plašu auditoriju (var, protams, visādi iznesties, bet man šādi mākslīgi pieklājības žesti netīkami duras acīs);
  • plašam lietotāju lokam domātos paziņojumos;
  • lietošanas pamācībās (precei būs daudz lietotāju, nevis viens vienīgs, kā arī dažos gadījumos personas vietniekvārds vienkārši var būt lietots daudzskaitlī, domājot par daudziem laimīgiem lietotājiem);
  • atstāstot (rakstiski) sarunas (pat ja sarunas biedrs tiek ļoti cienīts);
  • intervijās un drukātos dialogos (arī sarunas atstāstījums);
  • komentāros lielo burtu nevajag, ja vietniekvārds ir lietots daudzskaitlī, neuzrunājot nevienu personiski.


25 komentāri:

  1. Paldies Jums par informāciju!

    AtbildētDzēst
  2. Izlabojiet kļūdu virsrakstā!

    AtbildētDzēst
  3. Kā ir ar intervijām? Kad intervētājs uzdot jautājumu intervējamajai personai, piemēram, "Kas jūs saista folklorā?". Mans priekšstats, ka vajag lielo burtu, korektore izlabo uz mazo.
    Vineta

    AtbildētDzēst
    Atbildes
    1. Būtu labi pajautāt korektorei pamatojumu. Manuprāt, lielais burts nav nepieciešams - intervija ir sarunas atstāsts. Arī grāmatās varoņu dialogos lielie burti netiek lietoti.

      Dzēst
  4. Joprojām ir izsprucis 'i' no 'salaidis dēlī' - noķeriet un ielieciet! :)
    Ar drukas kļūdām diemžēl tā ir, ka tās mēdz būt pilnīgi caurspīdīgas raksta autora acīs, pati zinu. (Un te ir lielisks raksts par to: http://www.wired.com/2014/08/wuwt-typos/)

    Biju palaidusi saiti uz šo ierakstu Facebook, un utu meklētāji ar lielu entuziasmu jau komentēja - nē, ne saturu, bet tieši drukas kļūdas.

    Paldies par šo ierakstu un par citiem bloga rakstiem. Tie ir vērtīgi un noderīgi, it īpaši, ja ņem vērā, ka joprojām internetā ir ļoti maz jēdzīgi uzrakstītu, lasi - viegli saprotamu, skaidrojumu par latviešu gramatiku.
    Veiksmes! Andžela

    AtbildētDzēst
    Atbildes
    1. Nu es droši vien varētu izsludināt oficiālu konkursu korektora amatam šim blogam :)

      Dzēst
  5. Manuprāt, latviešu valodā jau sen ir jātiek vaļā no vārda «jūs» nevajadzīgas rakstīšanas ar lielo burtu. Katru reizi, kad man pienāk personīgs teksts ar vārdu «jūs», kas rakstīts ar lielo burtu, es to uztveru kā pārspīlētu, nevajadzīgu glorificēšanu.

    AtbildētDzēst
  6. "Mīļie Anna un Pēter! Rakstu Jums pēc ilgāka pārtraukuma utt."
    Vai tiešām neliksit lielo burtu, ja rakstāt >1 cilvēkam?
    Otrs. Komentāri gan var būt II personā, bet tie domāti publiski, trūkst intimitātes, tā ir rakstveida saruna starp 2 un vairāk.
    Par e-pastu piekrītu, tie, kas pirmsdatoru ērā rakstījuši vēstules, lielo burtu lieto arī e-vēstulēs un īsziņās.
    Paldies jums, Vārdotāj, ka aktualizējāt noteikumu "vēstulēs un iesniegumos"; agrāk bija noteikums "vēstulēs u. tml.", un varēja zīlēt, kas ir "tml."

    AtbildētDzēst
    Atbildes
    1. Es neliktu lielo burtu, jo te "jūs" lietots kā parasts daudzskaitlis. Tā kā ir ierasts, ka "Jūs" nozīmē uzrunātu vienu personu, tad minētajā piemērā var nedaudz pārprast - kurš tad īsti tiek uzrunāts - Anna vai Pēteris. Nevajag pārspīlēt, cilvēkus kaitina pārmērīga lielo burtu lietošana. Ja rīkotu referendumu, pieņemu, ka vienotos vispār atteikties no tā lielā burta.

      Dzēst
  7. Man pavisam `neduras acīs`, bet daudzi valodas metri un pravieši mēdz sludināt, ka tas esot greizi un to varot uztvert burtiski (salms, zars...). Liela nelaime man šķiet tas, ka daudzi no augšminētājiem ļoti slikti izjūt valodu kā dzīvu organismu, nejūt pieskaņas, aiznozīmes un citādas valodas iespējas. Pozitīvs izņēmums man šķiet te jau kaut kur pazibējušais Aldis Lauzis, kurš raksta dabiski, cilvēciski un saprotami.
    Valodas centrs vispār ir karikatūra tajā nozīmē, ka viņi nedomā, nespriež, bet tikai velk ar pirkstu savos priekšrakstos. Un ne pa labi, ne pa kreisi!

    AtbildētDzēst
  8. Kā ir tad, ja vēstuli adresē kompānijai? Piemēram, "jūsu darbinieki" vai "lūdzam jums"... te jāraksta ar lielo vai mazo? Zinu, ka pārsvarā cilvēki raksta ar lielo, bet skaidru pamatojumu nevaru atrast.

    AtbildētDzēst
    Atbildes
    1. Es rakstītu ar mazo. Bet - ja ir bijusi kāda sarakste ar konkrēto uzņēmumu, var papētīt, kā ir bijis iepriekš sarakstē un kas viņiem pašiem labāk tīk. Manuprāt, lielais burts iederīgs ir vien tad, ja uzrunā vienu un pavisam konkrētu personu. Citos gadījumos - nav nepieciešams.

      Dzēst
  9. Man jautājums saistībā ar līgumiem - tos taču arī slēdz ar vienu konkrētu personu (parasti). Vai tajā gadījumā jālieto lielais burts?

    AtbildētDzēst
    Atbildes
    1. Nav tāda valodas likuma, kas padarītu "Jūs" lietošanu obligātu, līdz ar to - mazais burts jālieto visur, kur vien iespējams, lielo burtu atstājot vien romantiskai sarakstei. Man personīgi tiešām šķiet lieki lietot lielo burtu oficiālos dokumentos. Tas nepauž pilnīgi nekādu nozīmes papildniansi. Varbūt to var uzskatīt par mēģinājumu izrādīt nedaudz vairāk cieņas, bet arī tad - cik ļoti svarīgi šādu nozīmes niansi ietvert, piemēram, darba līgumā?

      Dzēst
  10. Bet ja vēstulē uzrunāti 2, bet pavisam konkrēti cilvēki? Piemēram, vīrs un sieva, kā tad būt - ar lielo vai mazo? Man redaktores ir labojušas uz mazo, bet tad izskatās nepieklājīgi, vismaz manā izpratnē (laikam esmu ļoti vecs un vecmodīgs...)

    AtbildētDzēst

  11. UniCredite Finance uzņēmumi
    777 # Romas dzelzceļa stacijā Road, italy
    Tel: +393512646127
    Laba diena visiem izlasot mūsu post online es saņemšanu no
    e-pasts. Paldies, lai atbildētu uz manu reklāmu. Vispirms ļaujiet man iepazīstināt sevi
    uz jums esmu Mr.Kenneth Edward UniCredite Finance Company Attiecībā uz e-pastu
    mēs esam gatavi piedāvāt aizdevumus sabiedrības locekļiem par 2% gadā
    bez jebkādām pārbaudēm un kredītu melnajā sarakstā. Mēs piešķirt kredītu, kas ir robežās £ 5,000.00 līdz
    £ 20,000,000.00 no Apvienotās Karalistes. Mēs piedāvājam bezmaksas aizdevumus, jo es
    bijās Dieva, un aizdevējs nevar veikt izredzes tikai intrested cilvēks būtu
    contanct mums uz mūsu privety e-pastu: (edwardkennethcredit@gmail.com)
    Mēs dodam aizdevumus privātpersonām, uzņēmumiem un sadarboties neatkarīgi
    no viņu ģimenes stāvokļa, dzimuma, reliģijas, un vieta, bet ir jābūt juridiskai
    nozīmē atmaksāt aizdevumu noteiktajā laikā, un stingri, lai būtu
    cienīgs uzticības
    Paldies par sapratni
    Sveicieni No Mr.Kenneth E

    AtbildētDzēst
  12. Labdien!
    Liels paldies par vērtīgo informāciju ne vien šajā rakstā, bet blogā kopumā.
    Lūdzu, dalieties domās par personas vietniekvārdu lietošanu sociālajos tīklos. Ja uzņēmums uztur savu sociālo tīklu kontu, kur klientus uzrunā 2. personā, t. i., uz "tu", vai uzruna jāraksta ar lielo burtu?
    Paldies!

    Sveicieni no regulāras bloga lasītājas

    AtbildētDzēst
    Atbildes
    1. Pietiek ar mazo burtu. Tiek uzrunāti daudz lasītāji/skatītāji/klienti. Nav nekādas nepieciešamības saraibināt tekstu.

      Dzēst
  13. Pieņemu argumentus, taču to nekad nav par daudz.
    Ja kādu personu uzrunājam, tad Lielais burts ir cieņas apliecinājums. Bet ko darīt, ja es uzrunāju vairākus Cienījamus cilvēkus?
    Bieži vien pieklājības formu un daudzskaitli atšķir pareizs darbības vārda lietojums.

    Aivars B.

    AtbildētDzēst
  14. Sveiki. Tā kā neviens gudrais valodnieks nekad nav atbildējis uz Aivara B. un Oļģerta (un manu) jautājumu, tad es situācijā, kad rakstiski būs jāatbild diviem cienījamiem cilvēkiem vai pārim, uzrunāšu viņus abus uz Jūs, bet tikai tad, ja viņus patiesi cienīšu.

    AtbildētDzēst
    Atbildes
    1. Tas izklausās pēc laba kompromisa. Es savā profesionālajā darbībā aktīvi boikotēju lielo "Jūs" un lietoju mazo visos iespējamajos gadījumos. Viens no iemesliem - lai situācijās, kad vairākas reizes jāstrādā pie viena teksta dažādām daļām, nerastos burtu sajukums.

      Dzēst
  15. Es esmu gatavs izsniegt aizdevumu no 1000 eiro līdz 1000 000 eiro ar fiksētu 2% procentu likmi visiem cilvēkiem, kas vēlas un labu aknu, kuriem ir paredzēts sasniegt projektu
    Paldies, ka sazinājāties ar mani bretondaniel@outlook.fr

    AtbildētDzēst
  16. Pieteikties uz aizdevumu, lai ātri un ērti apmaksātu rēķinus un atjaunotu finansējumu jūsu projektam ar lētāko procentu likmi 3%, lai sazinātos ar mums šodien, izmantojot: trustfunds804@outlook.com. Aizdevumam nepieciešams aizdevuma piedāvājums, mūsu minimums ir 1,000.00 izvēle aizņemties jebkuru naudu, esmu sertificēta reģistrācija un aizdevēji Legit, šodien varat sazināties ar mums, ja jūs interesē. Lai saņemtu šo aizdevumu, sazinieties ar mani, lai iegūtu plašāku informāciju par aizdevuma procesu. jo aizdevuma nosacījumi un aizdevuma summa tiks pārskaitīta jums. Man ir nepieciešama jūsu steidzamā atbilde, ja jūs interesēties.

    AtbildētDzēst