2013-09-10

Pavēles izteiksme īstenības izteiksmei nepavēlēs!

Ļaujiet man jums sacīt īsi — īsi!

Tātad — darbības vārdu izteiksmes. Precīzāk — šodien stāsts par tādām otrās personas daudzskaitļa formām kā varat/variet, gribat/gribiet, ēdat/ēdiet utt. Kura no šīm formām ir pareiza? 10 punkti Grifindoram un tam, kurš apgalvo, ka abas formas ir pareizas. BET — tikai īstajā vietā un pareizajā kontekstā. Par pavēles formu varētu pastāstīt daudz un detalizēti, bet ikdienā jauktas tiek tieši otrās personas daudzskaitļa formas, tāpēc tieši par tām arī stāsts. Valodnieciskāka informācija atrodama Letonikā.

Varat, gribat, ēdat: īstenības izteksme raksturo situāciju kā apgalvojuma teikums, konstatē faktu. Īstenības izteiksmei viss ir skaidrs.

Savukār variet, gribiet un ēdiet ir pavēles izteiksmē. Tā ir pavēle, rosinājums. Darbība, kuras vēl nav, bet kurai vajadzētu būt (vismaz runātājs tā gribētu).

Piemēram: Karalis ienāca stallī, pārlaida skatienu apseglotajiem zirgiem un secināja: "Tātad tomēr dodaties ceļā." Tad karalis izgāja sētā, pamanīja trīs nastu nesējus un uzsauca: "Ko jūs vēl gaidāt? Dodieties ceļā!" Barotājs, kas mūžam vilkās karalim nopakaļ, piedāvāja cukurotas mandeles: "Karali, jūs taču gribat ēst! Nē? Nu tad gribiet!" viņš pavēlēja.

Ja ikdienā gadās sastapt kādu šaubīgu vārdu un īsti nav skaidrs, vai forma ir pareiza (parasti īstenības izteiksmes vietā kļūdaini tiek lietota pavēles izteksme), varat mēģināt pārbaudīt — pārbaudiet, vai ar vārdu var pavēlēt vai rosināt. Ja var, tad šis vārds neder frāzēs, kurās nekādas pavēles vai rosinājuma nav.

Piemēram. Ko darīt ar vārdu variet? Vai ar to var pavēlēt? Karalis uzkāpa tribīnē un uzrunāja tautu: "Variet! Atrodiet sevī spēku un variet!" Var redzēt, ka izsaukuma zīme šim vārdam piestāv. Vārdam varat turpretī nepiestāv. "Varat..." rezignēti novilka karalis. "Varat tagad tās savas mandeles izbarot cūkām..." Pirmajā gadījumā ir rosinājums, pamudinājums, uzruna tautai, otrajā gadījumā — vairāk fakta konstatācija, ka pavārs var izbarot.

Labi, šis varbūt nebija veiksmīgākais piemērs. Pamēģināsim citu.
Karalis piegāja pie bruņinieka un ar dīvainu spīdumu acīs pavēlēja: "Kasiet, kasiet manu muguru! Kasiet cik jaudas! Man tā niez, ka acīs kož!" Un bruņinieks kasīja. Pēc brīža karalis neizpratnē jautāja: "Es atvainojos, bet ko tieši jūs tur kasāt? Es teicu muguru, bet jūs kasāt nu jau nepiedienīgi zemu!"

Vai arī: Rociet! Rociet tā, it kā citas dzīves nebūtu! Tātad jau rokat, ja? Tā, jūs zīmējat krokodilu?! Bet es taču skaidri un gaiši sacīju: "Zīmējiet šo kailo ezi!"

Un te maza tabuliņa tiem, kam patīk mazas tabuliņas.


ĪSTENĪBAS IZTEKSME
PAVĒLES IZTEIKSME
Darāmā kārta
Darāmā kārta
Viensk.
Daudzsk.
Viensk.
Daudzsk.
1.
nirstu, lasu
nirstam, lasām
nirsim! lasīsim! (nirstam! lasām!)
2.
nirsti, lasi
nirstat, lasāt
nirsti! lasi!
nirstiet! lasiet!
3.
nirst, lasa
nirst, lasa
lai nirst! lai lasa!
lai nirst! lai lasa!

Un te saites tiem, kam patīk saites:
īstenības izteiksme
pavēles izteiksme
vēl viena pavēles izteiksme

16 comments:

  1. Uzraksti kaut ko par savienojumu komats+domuzīme un domuzīme+komats.
    wtf. zinu, ka tā var, bet man vakar kādas filoloģes māte (kurai meita esot šito samācījusi) gribēja iestāstīt, ka sekojošajos piemēros šīs konstrukcijas lietojums ir pareizs. Es nesaprotu :(
    1) Darbus organizēt tā, lai nodrošinātu ekskavatora pārvietošanos pa veco atbērtnes vietu grāvja vienā pusē īpašuma teritorijā –, nosacījums izvirzīts, lai mazinātu negatīvo ietekmi uz vidi.
    2) Sadzīves notekūdeņu attīrīšanai izbūvēt slēgta tipa jaunāko tehnoloģiju bioloģiskajās attīrīšanas iekārtas (ar augstu attīrīšanas pakāpi) –, nosacījums izvirzīts, lai maksimāli samazinātu iespējamos vides (grunts, gruntsūdeņu un virszemes ūdens) piesārņojuma riskus, kā arī ņemot vērā, ka īpašums atrodas Gaujas nacionālā parka ainavu aizsardzības zonā.

    AtbildētDzēst
    Atbildes
    1. Ļoti savdabīga konstrucija, tādu iepriekš vēl nebiju redzējusi. Parasti domuzīmi kopā ar komatu lietot tad, ja ir pāru domuzīme kaut kā izcelšanai, bet komatu arī vajag, piemēram, "Alberts ēda maizi - saldu un mīkstu -, kad prātā ienāca ideja." Minētajos piemēros domuzīmei pamatojumu neredzu. Ja nu vienīgi izcelšanas nolūkā. Vienkāršāk būtu ielikt punktu vai semikolu. Būs jāpapēta dziļāk.

      Dzēst
    2. Paldies par atbildi. Man arī tā likās. Pats nelietošu šādu konstrukciju, bet kolēģei, kas ar šito ir aizrāvusies, neko neteikšu. Neiešu jau kasīties :D. valsts pārvaldes stils lol

      Dzēst
    3. Nesen uzdūros šādai konstrukcijai un dotais skaidrojums bija, ka ar domuzīmi aizstāj kādu izlaistu teikuma locekli (diemžēl detalizētāk neatceros). Tiesa gan, minētie piemēri neizskatās pēc tāda gadījuma.

      P.S. "punti" noteikti nav īsti pareizi :)

      Dzēst
    4. Manuprāt šajos teikumos jāsakārto teikuma locekļi, lai tie kļūtu saprotami.
      ----------------laboju pats sevi --------
      Lai teikumi kļūtu saprotami, tajos jāsakārto teikuma kārtība.
      ---------------------------
      Manuprāt, pareizi būtu: Mērķis, kam jādara, kas jādara. Citādi lasot kas ir jādara un nezinot
      kāpēc jādara, rodas apjukums. Lasot kas ir jādara un nezinot kas to darīs, tāpat.

      Dzēst
  2. Glābieties un bēdziet!

    Vai ir nepieciešams komats pirms "un"? (Vai tās ir divas neatkarīgas teikuma daļas vai arī 2 izteicēji, kuriem ir viens teik. priekšmets?

    AtbildētDzēst
    Atbildes
    1. Darītājs ir viens, tāpēc tie ir vienlīdzīgi teikuma locekļi, kas saistīti ar "un". Pirms pirmā "un" komatu nevajag, ja būtu vēl kāds - tad liktu.

      Dzēst
  3. aiz "ar cieņu" ir komats vai nav?

    AtbildētDzēst
    Atbildes
    1. To neviens nezina. Bet tāk kā Skujiņa saka, ka nav, tad tie, kas Skujiņu ir lasījuši, tur komatu neliek.

      Dzēst
  4. Labrīt. Izlasīju, bet īsti nav skaidrības, kā rakstīt, lai nesanāk nepieklājīgi. Man ir jānosūta ziņa meistaram, cikos viņš var rīt nākt pabeigt savu darbiņu. Pareizi ir Jūs variet nākt vai Jūs varat nākt?

    AtbildētDzēst
    Atbildes
    1. "Varat", jo tas ir apgalvojums, nevis pavēle. Parasti ar pavēles izteiksmi personas vietniekvārdu nelieto. Kā arī - darbības vārds "varēt" pavēles izteiksmē skan dīvaini - nevar jau kādam pavēlēt varēt.

      Dzēst
    2. Liels paldies par atbildi!

      Dzēst
  5. Labdien! Izlasīju, bet nesapratu, kā ir pareizi manā gadījumā. Man bieži cilvēkiem jāzvana un jājautā, vai konkrētajā brīdī cilvēks var veltīt laiku sarunai. Tad jājautā - vai variet runāt vai varat runāt?

    AtbildētDzēst
  6. Dārgo cilvēk, kā var pajautāt pavēles izteiksmē? Kā var reizē uzdot jautājumu par iespējām un pavēlēt? Smadzenes var pārkarst, mēģinot to apvienot. Pareizi būs: "Vai varat veltīt laiku sarunai?" Vai kā nu patīk. Bet noteikti "vai varat?".

    AtbildētDzēst
  7. Mani reizēm mulsina tas, kurā brīdī ir lietojama garumzīme virs "a" un kad to nelieto (piem., "mēs daram" vai tomēr "mēs darām" / lasam vai lāsām)

    AtbildētDzēst
  8. Uzraksti sev uz rokas: -īt, -īties, -ināt, -ināties = ā. Paņem darbības vārdu, pasaki nenoteiksmē un skaties, kas sanāk. "Darīt" - beidzas ar "-īt", tātad - garais ā - "mēs darām". "Slēpot" - nekā nav, tātad - "mēs slēpojam".

    AtbildētDzēst