2011-10-28

Glābsim vienradžus un nelietosim atgriezeniskos lietvārdus lokatīvā!

Ikreiz, kad kāds mēģina pateikt atgriezenisko lietvārdu lokatīvā,  nomirst kāds vienradzis!

Pietiekami daudz dramatisma, lai būtu stimuls uzmanīties? Labi!

Tātad, latviešu valodā ir tāda neparasta lieta kā lietvārdu atgriezeniskās formas — tās, kas beidzas ar -šanās. (!!! Nejaukt ar vārdiem, kas beidzas ar -šana, tas nav viens un tas pats!) Visi tie vārdi — mazgāšanās, tikšanās, vienošanās, kaušanās utt. ir atgriezeniskie lietvārdi. Tiem piemīt maģiskas spējas: kaut arī tie ir lietvārdi, tie ne tikai neietilpst nevienā deklinācijā, bet arī lokās īpatnēji (tik īpatnēji, ka puse locījumu vienkārši nedarbojas).

Te būs tabula

Locījumi
vienskaitlis
daudzskaitlis
N. kas?
smiešanās
smiešanās
Ģ. kā?
smiešanās
smiešanos
D. kam?
-
-
A. ko?
smiešanos
smiešanās
I. ar ko?
ar smiešanos
-
L. kur?
-
-
V. -
-
-

Skaidri un gaiši redzams — nekādu datīvu un lokatīvu, kā arī no instrumentāļa ir tikai puse. Un katrreiz, kad kāds mēģina pateikt kaut ko šādu:  šodienas tikšanās* tika pārspriesti vairāki svarīgi zeķu nēsāšanas kultūras jautājumi; jaunajā vienošanās** tika iekļauts punkts par zeķu svaiguma koeficienta izstrādi; steidzīgi jāsagatavo dokumenti jaunajai vienošanai***, kaut kur pasaulē nomirst kāds vienradzis. Lietot šādas neesošas formas ir tikpat bīstami kā mēģināt dalīt ar nulli!

Korekti un vienradžu veselībai ieteicami būtu sacīt šādi: šodienas tikšanās laikā tika pārspriesti vairāki svarīgi zeķu nēsāšanas kultūras jautājumi; jaunajā vienošanās līgumā tika iekļauts punkts par zeķu svaiguma koeficienta izstrādi; steidzīgi jāsagatavo dokumenti jaunajam sadarbības līgumam.

Saudzējiet vienradžus un gādājiet vilnas zeķes — ziema nāk! Un neaizmirstiet naktī pēc sestdienas pagriezt pulksteņus stundu atpakaļ, lai svētdien var ilgāk gulēt. (Pasaulē sākušās akcijas, kur iecerēts naktī iegūtajā papildu stundā darīt labus darbus. Es domāju —  nav ko iespringt —  to papildu stundu visi tāpat vienkārši noguļ, pat tie, kuri vēlētos, lai diennaktī būtu 25 stundas!)

_____
*, ** - domāts lokatīvs - kur?
*** - domāts datīvs - kam?

______________________________
Gandrīz aizmirsu! Centrālais šo zinību avots —  R. Kolužas "...tika, ...tika - gramatika. Latviešu valoda tabulās 5.klasei" (jā, nepārlasījāties —  5. klasei!), 43. lpp.

6 komentāri:

  1. Tavs nepareizais piemērs nav ne reizi dzirdēts ne sarunvalodā, ne mēdijos, un kur nu vēl oficiālās publikācijās - uzreiz rodas pacilājošs jautājums par augstāk minētā piemēra autora pīpējamo lietu kvalitāti.

    Skaidrības un pateicības labad pieminēšu savu latv. val. skolotāju Regīnu Lāci, kura man ielika pamatus ortogrāfijai un interpunkcijai, un kuras dotais joprojām iet ar mani roku rokā.

    AtbildētDzēst
    Atbildes
    1. Tas brīdis, kad pats nemāki valodu.
      *Mediji.
      *Pacilājošs aizstāt ar "sekojošs"
      "... kuras dotais" jāliek komatos.
      Smalki nostrādāts. Skumji skatīties uz tādiem kā tu.

      Dzēst
  2. dārgā Svilpe, man ir patiess prieks, ka mūsu vidū ir kāds, kas ir paspējis savas, pieņemu, nemaz ne tik garās dzīves laikā izlasīt pilnīgi VISU, kas jebkad rakstīt latviešu valodā. tas noteikti var pretendēt uz Ginesa rekordu.

    es kā cilvēks, kas ar valodu maizīti pelna, šādu lietojumu esmu ne tikai redzējusi, bet arī labojusi (kas varētu būt iemesls tam, ka līdz lasītājiem nonāk nedaudz labāks teksts).

    P.S. - 'mediji' nav pārāk labs vārds, bet ja nu akurāt gribas lietot, tad, lūdzu, ar īso 'e'. kā arī ieteiktu pārbaudīt vārda 'pacilājošs' nozīmi, ka nesanāk pārpratumi. un tikko tika izdarīts lāča pakalpojums skolotājai Regīnai, ne tur ieliekot komatu (divi pēdējie palīgteikumi ir vienlīdzīgi, tur komatu labāk nevajag likt). bet nu nekas.

    AtbildētDzēst
  3. Es jau zināju, ka būs pārbaude. :)Jā, pieklibo komati un patīk zhargons rakstībā, atzīšos, taču prieks neviltots, ka kādam nav vienaldzīga pareizrakstība un teikuma uzbūve. :)

    AtbildētDzēst
  4. Kā ir ar darbības vārda 'vadīt' atgriezenisko formu - tādu taču latviešu valodā nelieto, vai ne? Latviski taču 'nevadās pēc likumiem un noteikumie', bet tos ievēro? Lūdzu palīdziet.

    AtbildētDzēst
    Atbildes
    1. Vārdnīca teic šādus vārdus:
      vadīties -os, -ies, -ās, pag. -ījos; refl.
      1. Ievērot, ņemt vērā (ko) savā darbībā, rīcībā.

      Dzēst