2013-12-09

Ziemas darbi un “tāpat kā”

Draugi, pabeidziet remontu manā vietā. Man jau apnika. Putekļi, nekārtība un ciešanas. Tas nebūt nenāk par labu iedvesmai un emuāra rakstīšanai. No otras puses — tas haoss ir lielisks universāls attaisnojums jebkam — jāsatiek radi? Nevar — remonts! Jāraksta blogs? Remonts! Jāuzņem ciemiņi? Kādi vēl ciemiņi — remonts! Un tā tālāk.

Par labajām ziņām — apsveicu visus ar sniega kupenām, kas veltin novēlās un visu maigi sapakoja (visu, izņemot tos nedaudzos kokus, kas šādu laimi nespēja panest un kapitulēja, eleganti izguļoties uz ceļa braucamās daļas). Izejot ārā, es spiedzu aiz sajūsmas. Spiedzu, lēkāju un tad vēl nedaudz spiedzu. Ārkārtīgi skaisti. Un nevajag man te stāstīt, ka sniegs nav nekas jauns un ir katru gadu. Šitāds sniegs bieži vis negadās! Jo īpaši — kā pirmais (nopietnais) sniegs!

Par valodas lietām tātad beidzot. Ir kāda lieliska lietiņa, ko jau pāris mēnešus taisos pastāstīt, bet kā nesanāk, tā nesanāk (remonts!).

Bija man reiz ciešanu pilnas pārdomas par to, kā īsti saprast, kad “tāpat kā” ir jākomato. Un kad nav jākomato. Un kad var būt abējādi. Te nāca talkā tviterpalīgs @AldisLauzis un noklāja acu priekšā šādu piemēru: Anna rīkojas tāpat kā Ieva; Anna rīkojas, tāpat kā Ieva. Šajā īsajā piemērā skaidras top daudzas lietas. Pirmā un galvenā — komata būšana vai nebūšana pirmām kārtām ir atkarīga no tā, ko autors mēģina pateikt. Otrā — ka komats šķir nozīmi. Tādad — ja ir kaut kādu salīdzināmu reāliju vienādība, tad komatu neliek (tāpat kā pirms salīdzinājuma saikļa “kā”). Un te saprot, ka “tāpat kā” ir kā vienādības zīme. Neliekot komatu — Annas rīcība ir vienāda ar Ievas rīcību. Ieliekot komatu, nozīme mainās — tas ir iespraudums, kurā ir pausts kāds secinājums, bez kura varbūt arī varētu iztikt. Ieliekot komatu — nozīme ir, ka arī Anna rīkojas, bet pirms tam “rīkojusies” ir Ieva.

Vēl kāds piemērs, ar ko es pati sāku domāt — tālrunis tāpat kā dators ir ierīce. Ja komatu nav, tad sanāks, ka veids, kādā telefons ir ierīce, ir tāds pats kā veids, kādā dators ir ierīce (...jēgas laikam maz...). Pārkārtojot vārdus: tālrunis ir ierīce tāpāt kā [tādā pašā veidā kā] dators. Ja komatus ieliek: tālrunis, tāpat kā dators, ir ierīce — nozīme — tālrunis ir ierīce, un arī dators ir ierīce.

Tātad — ja ir kaut kādas reālijas, starp kurām liekama vienādības zīme, tad komatu nav. Ja tiek izdarīts secinājums (aizkadra balss, kas visu zina) par kaut kā būšanu tā vai citādi, tad komatus liek.

14 comments:

  1. Vai iepriekšminētajā piemērā arī bezkomata variantā nevar likt komatu? Tālrunis ir ierīce, tāpat kā dators. Tekuma otro daļu nolasa visu zinoša Morgana Frīmena aizkadra balss.

    AtbildētDzēst
    Atbildes
    1. Nozīme, visu nosaka nozīme. Ņemot vērā, ka, loģiski domājot, nevienam nekad dzīvē nebūtu vajadzīgs teikums, kurā kāds saka, ka veids, kādā tālrunis ir ierīce, ir tieši tāds pats, kā veids, kādā dators ir ierīce, situācija bez komata ir tikai hipotētiska. Te labāk der dzīvu būtņu piemēri. “Juris pārcieta paģiras tāpat kā Andris” (vienādi cieta) un “Juris pārcieta paģiras, tāpat kā Andris” (abi cieta).

      Dzēst
  2. Sveika!
    Es ne par tēmu, bet, vai vari kaut ko pastāstīt par jauninājumiem interpunkcijā? Varbūt norādīt kādu resursu?

    AtbildētDzēst
    Atbildes
    1. Šajā jomā jauninājumi ir ārkārtīgi reta parādība.
      Var mēģināt pētīt: http://www.valoda.lv/Konsultacijas/Dazadi_uzdotie_jautajumi/1041/mid_625

      un varbūt te: http://termini.lza.lv/index.php?category=2

      Bet tā īsti "jaunumu" šajā jomā nemēdz būt. Nu ja nu vienīgi kāds beidzot varētu pieņemt lēmumu par to, kuras ir pareizās pēdiņas latviešu valodā un cik domuzīmes mums īsti vajag.

      Dzēst
  3. Bet kā būtu ar gadījumu "Anna rīkojas tāpat, kā Ieva''? (Sanāk sal. pak. teikums, kura otrajā daļā ir nepilns gramatiskais centrs - pilnā versijā būtu "Anna rīkojas tāpat, kā rīkojas Ieva".)

    Nevaru izprast, kā atšķiras šis un bezkomatu variants...

    AtbildētDzēst
    Atbildes
    1. Nu - komatu var nelikt, ja iecerēts, ka abas meitenes rīkojās vienādi. Vieglāk uztvert, jo tas būtībā ir salīdzinājums, nevis salikts teikums. Un var arī likt, ja atrunā, ka otrā daļa ir reducēta.

      Dzēst
  4. Starp citu, salīdznājums (birkā un arī etiķetēs) tikai nejauši ir izlaidis vienu burtu?

    AtbildētDzēst
    Atbildes
    1. To burtu tik daudz, kurš gan visus var saganīt! Bēg, pagāni tādi.

      Dzēst
  5. Turpinot iesākto tēmu, vai komats ir jāliek pirms "kā" gadījumā, ja veidojas palīgteikums ar otru darbības vārdu, kā tas ir šajā gadījumā:
    "Jānis palīdz mammai, tāpat kā to dara Ieva."

    AtbildētDzēst
    Atbildes
    1. Blinkena, 214. lpp.: Ar komatu atdala "salīdzinātājdaļu, kas izteikta kā "vienas komunikatīvas vienības relatīvi patstāvīga daļa", kurā parasti ir savs teikuma priekšmets un izteicējs."

      Tulkojums - jā, ja ir gramatiskais centrs, tad visu to daļu atdala ar komatu, savukārt pirms "kā" komatu noteikti nevajag. Tas "kā" nāk komplektā ar "tāpat".

      Dzēst
  6. Kāreiz, ziema klāt un varam sākt praktizēt :)

    AtbildētDzēst
  7. nu jā. Ļoti filozofiska domāšana. Man patika pēdējās rindkopas komentārs. Piemēram. Atšķirība starp televizoru un datoru monitoriem ir mazāka nekā iepriekš. Piemēram https://bigbox.lv/lv/c16739-televizori

    AtbildētDzēst
  8. Nu, jūs zināt, bet televizori pārdod video ar citu ātrumu nekā monitori. Es spēlēm neizvēlētos TV monitoru

    AtbildētDzēst
  9. Sveiki ar labu nakti
    Neatkarīgi no tā, vai esat francūzis, šveicietis, slovāks, ungārs, spānis, latvietis, portugālis, itālis... jebkur pasaulē,


    - Jūs meklējat naudas aizdevumu sava projekta realizācijai
    – Jūsu bankas jūs ir noraidījušas
    - Jums ir nepieciešams aizdevums, lai dzēstu parādus, samaksātu rēķinus vai izveidotu projektu

    Jūsu finansiālā trauma tagad ir beigusies,

    E-pasts: financeluis@gmail.com


    telegramma: https://t.me/servicioluis

    NB: Kredīts uzliek saistības un ir jāatmaksā. Pirms apņemšanās pārbaudiet savu atmaksas spēju.

    Nav nopietna atturēšanās.

    PALDIES, ar cieņu

    AtbildētDzēst